Shake life-style.hu 2011. január. 17. 13:23

Percek alatt okoz génkárosodást a cigaretta

Ez a szennyező anyag a dohányfüst mellett megtalálható a széntüzelésű gyárakban és a faszénen sült ételekben is.

Ez a szennyező anyag a dohányfüst mellett megtalálható a széntüzelésű gyárakban és a faszénen sült ételekben is.

A tizenkét önkéntes dohányos részvételével zajló vizsgálat szerint a dohányzás után csupán 15-30 percnek kell eltelnie ahhoz, hogy a PAH a vérben olyan anyaggá alakuljon, amely genetikai változásokat, így rákot idézhet elő.

null

Stephen S. Hecht, a Minnesotai Egyetem munkatársa és kollégái szerint a cigarettában lévő PAH a tüdődaganattal és 18 további rákfajtával hozható összefüggésbe.

Hecht elmondta, a kutatás egyedülálló, mivel csak a cigarettafüst belégzésének hatását vizsgálja, egyéb károsító tényezők, például a légszennyezettség vagy a szegényes étrend figyelembe vétele nélkül.

A kutatók figyelmeztetnek arra: téved, aki azt hiszi, hogy majd "időben" abbahagyja a dohányzást. A genetikai károsodások nem évek múltán lépnek fel, hanem adott esetben már az első cigaretta elszívása után.

Az amerikai nemzeti rákkutató intézet által támogatott kutatás eredményeit a Research in Chemical Toxicology című szaklapban mutatták be.

Tüdőrákban világszerte háromezren halnak meg naponta, a halálozások 90 százaléka összefüggésbe hozható a dohányzással.