Shake hvg.hu 2010. augusztus. 12. 12:25

Szőke modell olajba mártva a Vogue-ban - "katasztrófa divatfotók"

Az olasz Vogue augusztusi számában a mexikói olajkatasztrófa témáját választották címlap-sztorinak. Steven Meisel közvéleményt megosztó felvételein az olajban haldokló madarak szenvedéseit egy szőke modell ábrázolja.

Steven Meisel álmodta meg a természeti katasztrófa beállításait, melyek az olasz Vogue augusztusi számában jelentek meg. "Water&Oil" a címe a fotósorozatnak, amelyen Kristen McMenamy látható madártollakra emlékeztető jelmezben, sziklára kivetett pózban, az egyiken szenvedő arckifejezéssel, vizet felöklendezve.

A szenvedő madarak kiköpött mása...
AP

Az ötlet nem nyerte el mindenkinek a tetszését. Egyesek felháborítónak tartják, hogy a környezet pusztulásából divatot teremtenek, mások szerint ízléstelen tréfa az állatok szenvedéseit ilyen módon ábrázolni, nem beszélve azoknak az embereknek a nyomoráról, akik megélhetésüket veszítették el a BP hibájából történt, hatalmas méretű olajszennyezés következtében.

Sokkterápia
AP

A Vogue olasz kiadásának főszerkesztője, Franca Sozzani mentegetőzik: "Fel szerettük volna hívni a figyelmet arra, hogy a környezetet óvni kell. Megértem, ha [valakinek] sokkoló ilyen szemszögből látni az egészet" - idézi a Spiegel magazin.

A felvételek nem a mexikói öbölben, hanem a napsütéses Miami-Beachen készültek
AP
Egy amerikai divatblog szerkesztője másképp vélekedik: "Nem látom a képek mondanivalóját. Az olajkatasztrófát egyszerűen kulisszaként használták. Ami igazán kifejezi a madarak szenvedését az olajban, az nem más, mint egy kép az olajban szenvedő madarakról."
Madarat tolláról, embert látásmódjáról?
AP

A new orleans-i szépművészeti múzeum egyik munkatársa, Miranda Lash szerint minden művészt megillet a témaválasztás szabadsága. Mivel az amerikai város is érintett a szerencsétlenségben hozzáteszi: "A képek fájdalommal töltenek el, elveszettnek érzem magam. A fotók elszomorítanak, mert tudom, hogy ezzel a katasztrófával ezen környéken még sokáig kell foglalkoznunk."

AP

 

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.