2010. január. 28. 10:35 life-style.hu Utolsó frissítés: 2010. január. 29. 11:28 Shake

Két évre bezár a világ legjobb étterme

A három Michelin-csillaggal elismert El Bulli vezetője a madridi gasztronómiai vásáron jelentette be döntését...

A három Michelin-csillaggal elismert El Bulli vezetője a madridi gasztronómiai vásáron jelentette be döntését, miszerint a Costa Braván működő, high-tech felszerelése miatt csak kémiai laborként emlegetett étterem 2012-ben és 2013-ban zárva lesz. És mivel a világ olyan különlegességeket köszönhet Adriának mint a tintahalból készült ravioli és a fagyasztva szárított foie gras (libamáj), a döntés ellentmondásos visszhangokat váltott ki. A háromcsillagos éttermek közül volt, amely támogatta, volt amely értetlenül fogadta a döntést. 
   
A neves séf újítani akar molekuláris konyháján, visszavonulásról szó sincs - hangsúlyozta a 47 éves Adriá. "2014-től az El Bulli újból ételt kínál majd, de azt nem tudom, hogy egy vagy ezer embernek" - tette hozzá. Ferrán Adriának saját bevallása szerint van még mit hozzátennie a gasztronómia nemzetközi világához. "Van még bennem tíz kreatív év" - fogalmazott. Úgy véli azonban, hogy a jelenlegi körülmények között lehetetlenség tovább alkotni.
   
A Barcelonától pár órányira fekvő éttermet tavaly - sorozatban immár negyedszer - a világ legjobbjának választotta a Restaurant című befolyásos brit magazin. Szakértői információ szerint az is könnyen megeshet, hogy a bezárás híre csak reklámfogás, hiszen az egyébként csak áprilistól szeptemberig nyitva tartó étterem tavaly pont a szünet bejelentése miatt december 31-ig működött. Az alkimistaként is emlegetett Adriá az év fennmaradó részében egyébként barcelonai konyhalaborjában (amely egyébként híres iskolája is) új fogásokkal kísérletezik.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.