Plázs HVG 2013. október. 02. 14:51

Mi van a vizeletben?

„Nem is gondolnánk, mennyiféle vegyületet húzunk le a vécénken nap mint nap” – hangsúlyozza David Wishart, a kanadai Albertai Egyetem biológus- és számítástechnika-professzora, aki húszfős kutatócsoportja élén hét éven át vizsgálta az emberi vizelet kémiai összetételét.

HVG Zrt.

A PLoS ONE tudományos folyóiratban a minap közzétett alapkutatásból kiderül, hogy 3 ezernél is több összetevőt találtak a kísérletben közreműködő egészséges önkéntesek (14 férfi és 8 nő) vizeletmintáiban. Ez több mint harmincszorosa annak, amennyiről eddig az orvosi szakkönyvek tájékoztattak. A rengeteg összetevő között különféle vegyületek, molekulák, ionok és anyagcseretermékek (fehérjeszármazékok, gyógyszervegyület-maradványok, zsírnemű anyagok származékai és környezeti toxinmaradványok) egyaránt voltak.

Egy modern labor jelenleg a vizelet mindössze 40-50 paraméterét figyeli rutinszerűen. Ehhez képest forradalminak mondható a mostani kutatás, igaz, az Albertai Egyetemen a legkorszerűbb vizsgálati módszereket vetették be a minél alaposabb elemzés érdekében. Az összetevőket egyebek mellett gáz- és folyadékkromatográfiás eljárásokkal, illetve a vegyületeket tömeg és töltés alapján azonosító tömegspektroszkópiás módszerrel azonosították.

A témáról további részleteket a HVG e heti számában olvashatnak.


 

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.