2013. január. 14. 13:03 MTI Utolsó frissítés: 2013. január. 14. 12:52 Plázs

Asztmát, kiütést okozhat a gyerekeknek a gyorséttermi étel

A magas telítettzsír-tartalmú ételek - például gyorséttermi húspogácsák - gyakori fogyasztása csökkentheti a gyerekek immunrendszerének hatékonyságát, és egyebek között asztmát és bőrkiütést okozhat nekik - állapították meg új-zélandi tudósok.

Az ötven országra kiterjedő vizsgálat szerint azoknál a tizenéveseknél, akik egészségtelen, tápanyagban szegény, de kalóriában gazdag ételeket - az elterjedt angol elnevezéssel junk foodot - vesznek magukhoz háromszor vagy többször egy héten, 39 százalékkal magasabb a kockázata annak, hogy súlyos asztma fejlődik ki náluk. Fiatalabb gyerekeknél 27 százalékos a veszély növekedésének mértéke. 

Az érintett fiatalok az átlagnál hajlamosabbak kötőhártya-gyulladásra és bőrkiütésekre is. Az Aucklandi Egyetem kutatói 181 ezer hat-hétéves, valamint 319 ezer 13-14 éves gyerek étrendjét vették szemügyre, majd megkérdezték őket, vannak-e allergiás tüneteik. 

"A magas zsírtartalmú ételek fokozottan hozzájárulhatnak az asztma, a kötőhártya-gyulladás és az ekcéma megjelenéséhez" - vonták le a következtetést a tudósok a British Medical Journal című szakfolyóiratban részletesen ismertetett tanulmányukban. Egyidejűleg arra a véleményre jutottak, hogy friss gyümölcsök és zöldségfélék heti háromszori fogyasztása a fiatalabb korcsoportban 14, az idősebbeknél 11 százalékkal csökkentheti az allergiás tünetek kialakulásának kockázatát.

 

hvg360 Ligeti Nagy Tamás 2025. január. 05. 19:30

"Nem csak egy eszköz, hanem ügynök" – Harari elmagyarázza, miért veszélyesebb a mesterséges intelligencia az atombombánál is

Miután az ember lassan beletörődik a múlt megváltoztathatatlanságába, és a jelenben nem igazán érzi jól magát, úgy döntött: a jövőt megtartja magának. Yuval Noah Harari izraeli történész új okoskönyvében az információs hálózatok fejlődését vizsgálva arra jut, lehet, hogy az emberiség történetét Valaki Más írja.