21 nap a világvégéig: igya meg a tökéletes kávét
Még éppen időben megtalálták a tökéletes kávét, nem messze ide: Tokióban. Mivel úgyis minden mindegy, adjon el mindent, repüljön el a felkelő nap országába, és kóstolja meg.
Ha Ön ide bejut, akkor biztos, hogy kiváltságos. Részben mert bejutott. Részben mert olyan kávét kóstolhat, amit sehol máshol nem talál a világon.
Tokióban az Irakaya kávézóban dolgozik Hiroshi Kiyota, mester barista. Nem is egyszerűen mester, inkább pap és misszionárius. A kávéfőzésnek szentelt perceket oly sérthetetlennek és emelkedettnek tartja, hogy kidobja azt a vendéget, aki csak nyikkanni mer.
A CNNGo szerzője, Nicholas Codicott még egy halom másik szabállyal is találkozott, és első alkalommal rögtön meg is sértette a házigazdát. Nyitvatartási időn kívül kereste, úgyhogy Hiroshi úr csendben de határozottan rászólt: „Olvassa el újra a házirendet.” Klikk. Letette.
Ismét nekifutott, most már délután 2 után. Nem vette fel senki. Feladta, de hamarosan csengett a telefon, és ez alkalommal egy nyájas Hiroshi szólalt meg. „Asztalt foglalna?” Hát persze.
A házirend valóban hosszú. Tilos a beszélgetés. Egy órán belül legalább egy kávét kell elfogyasztani. Viszkis pult is van – ez fontos, visszatérünk rá – de csak az vehet, aki kávézott is.
Hiroshi Kiyota nagymester a skót Glen Elgin viszki főzde mintájára rendezte be a kávézót. Ablakok nincsenek, középen egy hosszú faasztal. A kávéra úgy tekint, mint a viszkire: hasonlóan gondolkodik a főzéséről, az intenzív ízek kicsalogatásáról. A menüsoron részletezi, hogy melyik kávé, milyen babból és milyen eljárással készült. Három alapfajtát kínált, ezeket skót viszkikhez hasonlította: “Yubisaki olyan, mint a felföldi, Ame-no-oto inkább az Islay-hez hasonlít, a Mori-no-shizuku pedig a Speyside-re hasonlít”.
Amikor Nick végül a Yubasaki-t választotta, akkor a házigazda a pult mögé vonult, hogy laboratóriumában elkészítse a kávé alapját. Egy első párolás-szűrés után a kávé egy serpenyőben landolt, hogy gyorsan felforralja, végül egy pohárba töltötte. A 2200 forintos csésze kávé nagyjából 20 perc alatt került az asztalra.
Legközelebb jegeskávét kért. „Úgy hajtsa fel, mintha viszkit inna”, javasolta Hiroshi. Már csak azért is, mert volt viszki tartalma. Karakán, szúrós, és picit füstös íz csúszott le Nick torkán.
A boszorkánykonyha titkából csak keveset tudhat meg a külvilág. Annyit, hogy a pörkölés után 10 napig pihenteti a kávészemeket.