Plázs R.A. 2012. július. 09. 18:47

Korcsolyázzon nyáron is

Ausztrália kedvenc napsütéses fövenyén jégkorcsolya pálya nyílt. Merthogy ott, a Föld másik felén most tél van.

Ausztrália több pontján téli programokkal próbálják csalogatni a Föld északi féltekéről a közönséget a Lipton Chai Latte Téli Fesztivál program keretében . A próbálkozás kissé meglepő, ugyanis a turisták zöme azért érkezik éppen az év másik felében, a téli hónapokban, merthogy akkor csokibarnára grillezheti magát az egykori fegyenckontinensen. Kicsi az esélye, hogy amikor végre beköszönt a nyár Stockholmban, Marseille-ben vagy Budapesten, akkor sílécet ragadna az utazóközönség, és Bondi Beachre rohannának.

hvg.hu

A fesztivál ezért inkább a helyiek körében népszerű, de nagyon. A program házigazdájának márkaszínében pompáznak azok a korcsolyák, amelyekkel június 29. óta a most következő hétvégéig jégre szállhatnak a téli sportolók.

A látogatók talán nem is tudják, milyen emberfeletti erőfeszítés volt a pálya létrehozása. A Guardian beszámolója szerint a 80 000 liternyi vizet, ami a fél olimpiai stadion méretű felületet borítja, a lehető legszeszélyesebb időjárás ellenére dermesztették tükörsima felületű jégpáncéllá. Hol sütött, hol a szél kapta fel a homokot, hogy megakadályozza munkát.

Egyelőre nem okoz problémát, hogy a 18 fokos átlaghőmérsékleten fagyva tartsák a jégfelületet, a szervezők szerint ezt akár a nyárias 30 fokon is teljesítik. Ehhez azonban olyan alumínium teknőt kellett létrehozni, amiben szigetelt hűtőcsövek kanyarognak, tonnányi súlyukat pedig biztonságosan megtartja az instabil homokparton emelt állványzat.

A programot kiegészítik a tematikus vendéglátóhelyek. Európa telét idézi az Alpesi Kunyhó, ahol az après-ski, vagyis a síelés utáni kandallós-bóbiskolós programnak dedikálják a vendéglátóhelyet. A konyhája is az Öreg Kontinens iránt ébreszt nosztalgiát, snapszot és forralt bort árulnak.

A valamivel olcsóbb és kevésbé parádés Chai Sátorban chai lattéval kényeztethetik magukat a vendégek.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.