2012. január. 24. 17:10 MTI Utolsó frissítés: 2012. január. 24. 17:02 Plázs

A szuperbaktériumokat is megöli az izraeliek új fertőtlenítője

A szuperbaktériumokat is elpusztító, új fertőtlenítő folyadékot dolgoztak ki a Tel-Avivi Egyetem mikrobiolgóiai és immunológiai tanszékének szakemberei.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberiséget fenyegető három fő veszély közül az egyik a szinte valamennyi antibiotikummal szemben ellenálló baktériumok terjedése. A súlyos fertőzések kockázatát fokozza, hogy ezek a kórokozók különösen a kórházakban és más egészségügyi intézményekben szaporodnak, a most használt tisztítószerek által kiirthatatlanok. Az Egyesült Államokban évente átlag százezer kórházi halálesetnek ilyen jellegű fertőzés az oka.

Udi Quimron és munkatársai újszerű megoldást kerestek. Az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumokat speciálisan kitenyésztett vírusokkal megfertőzik, ezáltal már nem képesek ellenállni a gyógyszeres kezelésnek. A módszer lényege, hogy ezek a vírusok bakteriofágok, vagyis megváltoztatják a baktériumok genetikai szerkezetét, amely ellenállóvá tette őket a gyógyszerekkel szemben.

A bakteriofágokat tartalmazó oldat az eddigi vizsgálatok adatai szerint minden eddig használatos folyékony tisztítószeres folyadékhoz hozzátehető. Ettől kezdve a fertőtlenítőszer bármilyen felszínen alkalmazva elpusztítja a kórokozókat, mert nem tudnak ellenállni az antibiotikumoknak. Az oldat könnyen előállítható, ugyanakkor nincs mérgező tulajdonsága.

A kutatók azt is hangsúlyozzák, hogy a bakteriofág oldat igen olcsó: egy liter csak néhány dollárba kerül.

A tanulmányt az Applied and Environmental Microbiology című szaklap közölte.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.