Plázs hvg.hu 2011. szeptember. 27. 13:57

Genetikailag alkalmatlanok vagyunk feldolgozni a sok ételt

Súlyos társadalmi probléma a kövérség, azért is, mert az emberiség az évezredek alatt az éhínséghez szokott hozzá. A túl sok evésért pedig nagy árat fizethetünk.

A jóléti társadalmakban szinte mindennapossá vált nagy zabálásokkal szemben a genetikai állományunk teljesen védtelen – hangsúlyozta Czeizel Endre orvosgenetikus a Videoklinikának.

Ráadásul keveset mozgunk, ülünk a tévé előtt, és még nassolunk is – nem csoda, hogy drasztikusan nő a kövér emberek aránya. Pedig a kövérség az egyik legfontosabbb kockázati tényező a betegségek kialakulásában, ilyen például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, de a rák is gyakoribb, ahogy az idő előtti elhalálozás is.

MTI / Mohai Balázs