Ez volt a legsoványabb év
Az ajánlatos mértéknél naponta 21 százalékkal több tápanyagot fogyasztanak el átlagosan a magyarok – derül ki a Magyar statisztikai évkönyv, 2010 című friss kiadványból.
A hazai háztartások negyed százalékának bevonásával megtartott legutóbbi (2009-es) KSH-vizsgálat szerint tavalyelőtt naponta 13 199 kilojoule (átszámítva 3158 kilokalória) energiatartalmú gabona- és húsfélét, tejterméket, s más élelmiszert pusztított el fejenként a hazai népesség, holott egészségügyi megfontolásból már 10 886 kilojoule-nál (2604 kilokalória) indokolt lett volna leállni.
Konkrétabban mindez annyit jelent, hogy burgonyából 61 kiló helyett évente 50, cukorból 30 helyett 24, lisztből és rizsből 88 helyett 70 kilót kellett volna csak leengedni a torkokon, s a zsiradékfogyasztást is indokolt lett volna 37 kilóról évi 30-ra mérsékelni. Az elfogyasztott élelmiszerek egy főre jutó mennyisége a rendszerváltás óta 1996-ban, vagyis a „legsoványabb esztendőben” volt itthon a legközelebb az optimumhoz: az akkori 12 164 kilojoule-os (2910 kilokalóriás) tápanyagfogyasztás 12 százalékkal még mindig meghaladta az orvosok által javasolt szintet.
A teljes cikket a HVG e heti számában olvashatja.