Nem minden csokoládé egészséges
Többször hangsúlyozták már kutatók, hogy a csokoládéfogyasztás rendkívül egézséges. A legutóbbi kutatás például, amelyet a Hershey csokoládégyártó vállalat finanszírozott, azonban elfelejt néhány lényeges dologról említést tenni.
A szóban forgó tanulmány a kakaópor teljes flavonol- és polifenol-, valamint antioxidáns tartalmát hasonlítja az olyan gyümölcsökhöz mint a feketeáfonya vagy a gránátalma. A kutatók a csokoládéhoz használt kakaóporban is hasonló antioxidás-szintet mutattak ki, mint ezekben a gyümölcsökben. A kutatás azonban elfelejt néhány lényeges dolgot megemlíteni. Például azt, hogy a boltok polcain megtalálható csokoládék zöme – beleértve a Hershey termékeit is – alig tartalmaz kakaóport. A másik nagy probléma pedig a mennyiség: ha megeszünk egy egész tábla csokoládét, legyen az akár keserű vagy tejcsokoládé, hamarabb nő a derékbőségünk, minthogy élvezhetnénk az antioxidánsok jótékony hatásait.
Az antioxidánsok a kakaóban vannak, nem a keserű csokoládéban. A lényeg, hogy az antioxidáns a kakaónak köszönhető, amelyből készül. Ha valóban egészségügyi szempontból eszünk csokoládét, fogyasszunk legalább 70 százalék kakaótartalmú fekete táblát, lehetőleg töltelék nélkül, mert az hidrogénezett zsírokat tartalmazhat.
Az adagolás is rendkívül fontos. A tábla méretétől függően egy tábla csokoládé 4-12 adagból (kockából) állhat, és általában már egyetlen kocka elegendő. Ha nem vigyázunk, könnyen túlzásba vihetjük az evést, és a telített zsírok és a cukor túlsúlyba kerülhetnek az előnyökkel szemben. A keserű csokoládéban lévő flavonoidok olyan hatékonyak, hogy már egy bonbon méretű darab is képes csökkenteni a vérnyomást.
A valódi csokoládé áráról is ritkán esik szó. Az egészségügyi előnyökkel járó, valódi fekete édesség a hétköznapi csokoládékhoz képest jóval drágább.
A kakaó előnyeit viszont más forrásokból is élvezhetjük. A csokoládé nem mindig a legideálisabb forrása az ismert antioxidánsoknak. Az egyik legjobb alternatíva a teafűből főzött tea. Dugattyús kávéfőzőben áztassuk a teafüvet legalább 7 percig. Adjunk hozzá egy kis tejszínt és nyers cukrot, és máris megkapjuk az alakunkat sokkal jobban kímélő fekete csokoládé esszenciát.