Plázs hvg.hu 2011. február. 24. 14:10

Újabb tévhit dőlt meg a gyümölcsökkel kapcsolatban

Ne dőljünk be a városi legendának. Mégsem kell éhgyomorra enni a gyümölcsöket, az emésztésünk ugyanis nem tart igényt erre – állítja a Snopes.com. Sőt, bizonyos esetekben ártalmas is lehet, ha gyümölccsel kezdjük a napot.

Sokan tudják úgy, és az internetet böngészve is számos helyen futhatunk össze azzal az állítással, hogy gyümölcsöt leginkább éhgyomorra érdemes fogyasztani. A magyarázat általában az, hogy a gyümölcsféléket önmagukban könnyebb megemészteni, így nagyon könnyen átfut az emésztőrendszerünkön. Ellenben ha étellel kombinálva, esetleg más után fogyasztjuk, a más összetevők hosszabb emésztési ideje miatt a gyümölcs is hosszabb ideig marad a gyomrunkban, és már ott erjedni kezd – szól a teória, legtöbbször kiegészítve azzal, hogy a gyümölcsfélék a további ételek kiváló felvezetői, mivel könnyűek és beindítják az emésztést.

A Snopes.com legendavadász oldal a fenti tézis eredetét mutatja be, és egyben cáfolja állításait. Eszerint a fenti gondolatok a nyolcvanas években indult hullám jegyében fogantak, amikor rengeteg profi és önjelölt szakértő publikálta helyesnek, egészségesnek vélelmezett táplálkozás módszereit. A kétezres évek elején kezdtek terjedni azok a spamek, amelyek mindennek különböző módosult változatait propagálják.

sxc.hu

A valóságban azonban – a Snopes.com szerint – ez a táplálkozási előírás nem állja meg a helyét. Az emésztés számára nem okoz problémát, ha a gyomorban "feltorlódik" a gyümölcs az esetlegesen elfogyasztott egyéb ételek mellett – ez is, mint ahogy a többi táplálék is, egyszerűen bekerül az emésztési folyamatba. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy bizonyos esetekben – ilyen például a cukorbetegség, vagy éppen a reflux- és más savérzékenység típusú betegségek – éppen hogy nem javallott éhgyomorra gyümölcsöt fogyasztani.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.