2011. január. 13. 14:37 hvg.hu Utolsó frissítés: 2011. január. 13. 22:10 Plázs

Kétszáz éves tévhit a vöröshagymáról

Az éjszakára az ágy mellé helyezett megpucolt hagyma segíthet az influenza vagy a megfázás kikúrálásában. Egy gond van csak az egyszerű népi gyógymóddal, nincs valóságalapja.

"Egy orvos járta a betegséggel sújtott vidékek farmjait az 1919-es nagy amerikai influenzajárvány idején, hogy a szenvedőkön segítsen. Útja során találkozott egy farmerral, akinek a népes családja és ő maga is makkegészséges volt. Beszélgetésükből kiderült, hogy a farmer felesége éjszakánként megpucolt vöröshagymát szokott elhelyezni a hálóhelyiségeikbe, s állítása szerint egészségük titka az volt, hogy a hagyma magába szívja az influenzavírust. A meglepett orvos ezt követően megvizsgált néhány mintát a "használt" hagymákból, és valóban nagy koncentrációban talált bennük vírust."

Vírusölő hagyma. Ha megesszük

Ez csak egy történet az interneten fellelhető sok hasonló közül, amelyek közös jellemzője az, hogy a hagymát baktérium- vagy vírusmágnesként írják le, és csodás gyógyulásokat tulajdonítanak ilyen jellegű felhasználási módjának. Ilyen a szintén éjjelre a betegágy mellé helyezett hagymadarab, amely reggelre "megfeketedik", illetve mérgezővé válik a betegből "átáramló" baktériumoktól. Vagy éppen az a kapcsolódó teória, miszerint a frissen felvágott hagyma maradékát – mivel pillanatok alatt beszippantja a környezetben levő mikroorganizmusokat –, még egy-két napig sem lehet tárolni speciális "mágneses" tulajdonsága miatt, még úgy sem, ha rendesen lezárjuk valamiben és hűtőbe tesszük.

A történetek alapját képező, egyszerűségében vonzó népi gyógymódnak nincs valóságalapja. Az ilyen és ehhez hasonló legendák hátterének feltárására specializálódott Snopes.com összeállításában közel kétszáz évre visszamenően idéz a fentiekre rímelő sztorikat, de leszögezi, hogy a vöröshagymának semmiféle ilyen tulajdonsága nincs. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne tudna hasznos segítő lenne egészségünk megőrzésében – természetesen szájon át alkalmazva. Hogy a fenti példánál maradjunk: ha megfázás esetén akár darabolva, akár szirup vagy lé formájában fogyasztjuk a hagymát, illóolajai fellazítják a légutakban besűrűsödött nyákrétegeket, ezzel enyhítve a tüneteket. S bár "baktériummágnesként" biztosan nem funkcionál, kutatások szerint gyilkosuknak mindenképpen tekinthető, hiszen jelentős baktériumölő tulajdonságokkal bír.