A Michelin csillag csodálatos dolog, hatalmas rangot jelent, ám egyáltalán nem biztos, hogy csak csupa kellemes...
A Michelin csillag csodálatos dolog, hatalmas rangot jelent, ám egyáltalán nem biztos, hogy csak csupa kellemes következménnyel jár. Az étteremtulajdonosok és a séfek egy része már régóta panaszkodik, hogy túl sok időbe, pénzbe és munkába kerül megfelelni az elvárásoknak, akadt már olyan szakács, aki a háromból egy csillag elvesztése miatt öngyilkos lett.
Olyan séfről is hallottunk már, aki szándékosan kerüli a Michelin elismerés lehetőségét, mert úgy tartja, azzal véglegesen elveszítené étterme otthonosságát, ösztönösségét.
És valóban, a kifinomult konyha és a tökéletes minőség általában erőteljes feszengést kelt a vendégek egy részében, hiszen ezen a szinten általában a design, a teríték és a pincérek viselkedése is meglehetősen kimódolt. Sokunk számára talán túlságosan is.
A Michelin csillag és a GaultMillau magas pontszám azonban nem feltétlenül jár együtt a mesterkéltséggel és a merevséggel. A kellemes, családias luxusba vetett hitünket Svájcban szereztük vissza, Interlaken mellett, egy aprócska falu szálloda-éttermében.
A Wilderswillben található Hotel Alpenblick szobáit ugyan nem próbáltuk, a szállodával kapcsolatban tehát inkább a Tripadvisor vonatkozó, általában rajongó értékeléseit tudjuk ajánlani. Az éttermet viszont bevizsgáltuk, még a konyhában és az épület mögött lévő, korhű módon helyreállított kis kunyhóban is jártunk.
Első látásra az Alpenblick nem különbözik semmiben a tipikus környékbeli fogadóktól, éttermektől, alpesi tetős faház (chalet) – igaz, a 16. századból. A nemzetközi színvonalú konyhához szükséges pluszt a tulajdonosok, Yvette és Richard Stöckli jelentik, utóbbi a Michelin csillagal is elismert konyha vezetője.
A házaspár nem polírozta elviselhetetlenül fényesre éttermét, őszintén szólva, bizonyos esetekben meg is lepődtünk, mennyire egyszerű megoldásokkal elégedtek meg a design területén.
Ez a fajta visszafogottság és - mondjuk ki nyugodtan - spórolás viszont azt kell, hogy jelentse, hogy a gasztronómiai szakértők szerint az étel minősége felülírja a régi vécé-csempéket és a fautánzatú ajtókat.
Nem állítanánk, hogy olyan nagyon értünk hozzá, de tapasztalat azt mutatja, a vendégek nagy része már az első falat után tudja, a Hotel Alpenblickben nem akármilyen vacsorát kap.
Egy nagyobb nemzetközi csoport tagjain teszteltük az élményt és csupa lelkesülten rajongó visszajelzést kaptunk. A mi kedvencünk egy balzsamecetes almasaláta volt az előételben és természetesen a desszertek, amelyekből több apró ízelítő is érkezett.
A történethez hozzátartozik, hogy a Tripadvisor hozzászólói között akadtak fanyalgók is páran, bár aki arra panaszkodik, hogy a gyereke semmi ehetőt nem talált a Stöckli választékban, annak javasoljuk valamelyik gyorsétterem sültkrumpliját, az biztos elég ismerős lesz a dednek.
A leginkább helyi alapanyagokat feldolgozó, de a legmodernebb, molekuláris technológiákat is használó “magas” konyha mellett a Hotel Alpenblick tradícionális mulatságot is kínál a vállalkozó kedvű vendégeknek egy jellegzetes röszti elkészítésével.
Mivel a röszti Magyarországon is aránylag ismert több formában is, minket először nem izgatott fel különösebben a gondolat, a csoport többi tagja azonban lelkesen főzőcskézett az egyébként pici konyhában.
Amikor viszont a kóstolásra került a sor, kiderült, hogy a Stöckli féle röszti azért mégiscsak más. Valószínűleg a felhasznált burgonya minősége a meghatározó, a készítés során legalábbis nem láttunk semmi mást, amitől a remek íz és állag előállt, de sajnos ez sovány vigasz, ismerve az itthon kapható krumplik választékának szegényességét.
A röszti élvezetét nyilván a hozzá kapott remek lazac és helyi fehérbor is fokozta, hozzáértők szerint az Alpenblick borkínálata igen figyelemreméltó. Szívesen visszamennénk, nem kétség.
Hasznos információk:
|
-KM-