A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tokaj főtéren a kulturális programok mellett a gasztronómiai élvezeteknek is hódolhat a...
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tokaj főtéren a kulturális programok mellett a gasztronómiai élvezeteknek is hódolhat a közönség. A város sétálóutcáját ismét a borászatok uralják a rendezvény ideje alatt, a nagy gazdaságok mellett kisebb családi pincészetek is kínálják majd nedűiket. A tucatnyi stand mellett idén már több pincészetben is elfogadják a kóstolójegyeket, sőt, a Tokajban horgonyzó Danuvia sétahajón is lehet ezekkel a tikettekkel fizetni a borokért. A pincészetek mellett népi iparművészek állítják ki portékáikat a szüreti vásáron, de a különleges ízeket kedvelők is találnak maguknak bőven harapnivalót - sorolta az érdekességeket az igazgató.
Hozzátette: a hagyományos szüreti felvonulást október 2-án, szombaton délután tartják. Két órától a városon vonul át a "menet", a díszvendégeket szállító hintókat gólyalábasok, mazsorettek, hagyományőrző csoportok és a szürethez kapcsolódó, a népi szokásoknak megfelelően öltözött fiatalok követik. A felvonulók többsége a Kossuth téren műsorral is szórakoztatja a vendégeket. Itt adja majd össze jelképesen a huszonhét hegyaljai település vezetője azt a kétmázsányi szőlőt és húszkilónyi aszút, amelyből a Polgármesterek Borát készítik.
A három nap alatt folyamatosan zajlanak az események a főtéren felállított színpadon. A szervezők bíznak abban, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő programot, a hegyaljai népi zenészek és táncosok mellett számos előadó koncertezik majd.
A tavasszal az árvíz miatt elmaradt tokaji várlátogatást is most pótolják a rendezők. Az érdeklődők október harmadikán, vasárnap kétóránként hajójáratokkal, vagy a félóránkénti induló motorcsónakokkal juthatnak el a 300 évvel ezelőtt lerombolt Rákóczi-várhoz. Idegenvezetőként az a tokaji régész fogadja a csoportokat, aki 2007-ben elkezdte a még ma is zajló feltárást.
Dévald István emlékeztetett arra, hogy a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokat 1932 óta hagyományosan minden év októberének első hétvégéjén rendezik meg (idén október 1-2-3-án). A rendezvénynek tíz éve különleges színfoltja a Tokaj-hegyaljai Polgármesterek Bora akció. A zárt borvidék huszonhét településének polgármesterei minden évben két-két mázsa szőlőt és húsz-húsz kilogrammnyi aszúszemet adnak össze, amelyből a Tokaj Kereskedőház Zrt. minden évben két bort készít: egy kései szüretelésű furmintot vagy hárslevelűt és egy 5 puttonyos aszút. A kész bort minden alkalommal a május végi Tokaji Borok Fesztiválján kapják meg a polgármesterek ünnepélyes keretek között.
Ez a program tíz éve működik és több cég összefogásával az eltelt években több mint 60 ezer palack kiváló bor készült, amely a települések és a tokaji bor népszerűsítését szolgálja. A jubileumi szőlőösszeadásra idén a huszonhét település részvételével zajló szüreti felvonulás után kerül sor a világörökségi helyszínen.
MTI