Öt másodperc alatt fertőznek a baktériumok
Egy új kutatás eredményei azt mutatták, hogy a szalmonella és más baktériumok, akár 4 héten keresztül is életben maradhatnak – és élelmiszerrel érintkezve, azonnal fertőznek is.
Sok badarságot elhiszünk, és ennek folyományaként számos tévhitet kezelünk tényként. Az egyik ilyen hosszú életű tévedés az úgynevezett öt másodperces szabály, miszerint hiába koszolódott be, például egy földre esett falat, ha várunk öt másodpercet, utána semmi bajunk nem lehet, ha elfogyasztjuk, mert a kórokozó baktériumok ennyi idő alatt elpusztulnak.
Nos, a National Geographic munkatársai utánajártak a témának, és szóra bírták Paul Dawsont, a Clemson Egyetem élelmiszertudományokkal foglalkozó professzorát. A szakember szerint az említett tévhit olyan messze van a valóságtól, hogy igazából nem is lehet érteni, hogyan alakulhatott ki. Ugyan korábbi kutatások alapján úgy tűnt, egy percen belül bizonyos élelmiszerek esetében a fertőződés megelőzhető, a professzor úgy véli, a szennyeződött étel esetében is zéró tolerenciát kell hirdetni, vagyis nulla másodperc az elfogadható érték, ameddig egy elfogyasztandó étel szennyező anyagokkal érintkezhet.
A kutatók ugyanis azt állapították meg, hogy a szalmonella és más baktériumok is, akár négy hétig is képesek életben maradni száraz felületeken, és ennek következtében az ilyen felületekre esett ételekre gyakorlatilag azonnal átkerülhetnek. A kép azonban valószínűleg ennél árnyaltabb, hiszen a Connecticuti Kollégium kutatásai azt mutatták, hogy míg a kísérleteikben tíz, harminc és hatvan másodpercre nyílt terepen hagyott alma egy percen belül már több baktériumot is magához vonzott, addig a vizsgálatok során azzal párhuzamosan használt cukorkákra csupán öt percen belül voltak kíváncsiak a kórokozók.
A szakemberek ugyanakkor egy dologban egyetértenek: nem az időtényező a fontos, hanem a helyszín a kockázatokat tekintve. Meglepő, de sokkal biztonságosabb a babakocsiból a járdára esett kiflit letörölgetve újra a gyermekünknek adni, mint az otthoni konyhában a padlóra hullottat. Az utca burkolata ugyanis, a kórokozó baktériumokat tekintve sokkal biztonságosabb környezet, mint a konyhapadló – még akkor is, ha szabad szemmel ezt esetleg másként ítélnénk meg.