2010. június. 10. 11:53 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. június. 10. 12:00 Plázs

Nem élénkíti agyunkat a reggeli kávé

Egy új tanulmány szerint tévhit, hogy serkentőleg hat az agyra és élénkebbé tesz egy csésze kávé – számolt be a brit Telegraph.

A tudósok szerint a koffein okozta úgynevezett „túlpörgés” a kávét rendszeresen fogyasztók esetében az élénkítő szer iránti hiányérzetre – mely az éjszaka folyamán erősödik fel – adott reakciója a szervezetnek. A szakemberek ugyanis azt tapasztalták, hogy a kávékedvelők korántsem élénkebbek azoknál, akik egyáltalán nem isznak feketét reggelente.

A 379 fős kutatásukban azt tapasztalták, hogy a rendszeres kávéfogyasztóknak egy jó adag koffeinre volt szükségük ahhoz, hogy a kávét nem fogyasztók éberségi szintjére tornásszák fel magukat. A tanulmányt vezető Peter Rogers, a Bristoli Egyetem pszichológiai tanszékének vezetője elmondta: „munkánk azt mutatja, hogy bizony semmi előnye sincs annak, ha koffeint iszunk. Bár úgy érezzük, hogy felébredünk tőle, ez csupán a 'normális' szint, semmivel sem több annál.”

Indul a nap. Nem dob fel
sxc.hu

A kísérlet előtt a résztvevők 16 órával már nem fogyasztottak kávét, majd az egyik csoport koffeint (100 illetve 150 milligramm adagokban, ez 2 illetve 3 csésze kávénak felel meg), míg a másik placebót kapott. Ezt követően egy feladatsort kellett elvégezniük, mely a figyelem, memória és ébrenléti szintjüket mérte. A Neuropsychopharmacology nevű szaklapban publikált kutatás mindössze „kis különbséget” talált a csoportok eredményei között. A kutatás vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a koffeinnek vannak előnyei is, mint például az idősebbeknél megelőzi a kognitív funkciók romlását, de úgy véli, összeségében jobban járunk, ha a koffeinmentes italok mellett döntünk.

Egy másik dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy a koffein fokozhatja a szorongást. Ám a kutatók úgy találták, hogy a szorongással küzdő emberek korántsem isznak kevesebb kávét – noha ez lenne számukra a kívánatos –, mint azok, akik nem hajlamosak a szorongásra. Sőt, valamivel többet is fogyasztanak. Rogers szerint a koffein okozta „zsongás” nem feltétlenül kellemetlen számukra: „úgy tűnt, különösebben nem zavarja őket, sőt, szeretik ezt az érzést”. És az is igazolódott, hogy azon résztvevők esetében, akik rendszeresen fogyasztanak koffeint, kialakul egyfajta tolerancia a koffein nyugtalanító hatásával szemben. A koffeinfüggők minimális különbséget éreztek a placebo és a koffein fogyasztás során, míg a kávét mérsékelten fogyasztók jóval erősebb nyugtalanságról számoltak be a koffeindózis után.

A kutatást a Biotechnology and Biological Sciences Research Council támogatta.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?