Eggyel több ok, miért igyunk kávét
Jó hír azoknak, akik nem tudják egy csésze fekete nélkül elkezdeni a napot: a tea és a kávé fogyasztása csökkentheti a felnőttkori diabétesz kockázatát, utóbbi akár koffeinmentes formában is.
Legalábbis erre a következtetésre jutott egy ausztrál kutatócsoport: minél több koffeint fogyaszt valaki, annál kisebb az esélye a cukorbetegségre. A kávé egyéb kedvező hatásai régóta ismertek: csökkenti a prosztatarák, egyes májbetegségek, az Alzheimer-kór, a stroke és a Parkinson-kór előfordulását.
Rachel Huxley, a Sidney-i Egyetem docense kíváncsi volt, mi lehet az a kávéban, ami ezeket a hatásokat kiváltja. Kollégáival ezért 18 korábbi vizsgálatot tekintett át, amelyek közül 6 a koffeinmentes kávé, 7 pedig a tea fogyasztását mérte fel.
Az eredmények szerint azok, akik napi 3-4 csésze kávét fogyasztanak, 25 százalékkal kisebb eséllyel lesznek cukorbetegek azokhoz képest, akik kevesebbet vagy egyáltalán nem kávéznak. A koffeinmentes kávéval és a teával kapcsolatban is hasonló eredményre jutottak: azoknál, akik napi 3-4 csésze koffeinmentes kávét isznak naponta, harmadával csökkent a diabétesz esélye, akik pedig napi 3-4 csésze teát fogyasztanak, ötödére csökkentik ezt a rizikót azokhoz képest, akik nem teáznak.
Ébresztő. Másra is jó © sxc.hu |
"Bár további adatok híján még korai lenne kijelenteni, hogy a kávé- és teafogyasztás a diabétesz megelőzésének hatékony eszköze lenne, ha azonban klinikai vizsgálatokkal is sikerül ezt igazolni, az új utakat nyithat a megelőzésben" - tette hozzá a kutató.