2008. június. 05. 11:42
MTI
Utolsó frissítés: 2008. június. 05. 11:48
Plázs
Nyári ételmérgezések: tippek a megelőzéshez
A nyári meleget, a friss tápanyagokat a baktériumok is kedvelik, és gyakoribbak ilyenkor a különféle élelmiszerektől származó megbetegedések is. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) szakemberei szerint nyáron csak megbízható helyen érdemes vásárolni, még inkább be kell tartani a tárolási, hűtési, sütési-főzési szabályokat. Az étrendre is jó fokozottabban ügyelni.
Ilyenkor még fontosabb, hogy mennyire tiszta egy üzlet, illetve az eladók ruházata. Ahol ez nincs rendben, ott nem szabad élelmiszert vásárolni. A szabályos csomagolás fontos, de leginkább a lejárati idő. Hűtendő terméket csak ott érdemes venni, ahol azt a vásárlás pillanatáig hűtőben tárolták. A mélyhűtött termék ne legyen zúzmarás, a több darabból álló áru pedig összefagyott tömb.
Mindig a hűtést igénylő terméket kell utoljára megvenni, hogy minél kevesebb időt töltsön az alapanyag vagy mirelit készétel hűtőn kívül. Több zacskót, szatyrot érdemes a vásárláshoz előkészíteni, hogy ne szennyezhesse egymást a hús, a kenyér, a zöldség - tanácsolja a MÉBIH.
A hűtőszekrény hőmérsékletét kevesen ellenőrzik, pedig csak akkor hatásos a hűtés, ha a húsokat, tejet 5 Celsius-fok alatt lehet tárolni. A zöldségek és a gyümölcsök számára ennél magasabb - 10-15 fok - az előnyösebb. A nyers darált húst még aznap el kell készíteni, mert veszélyes alapanyag lehet.
A tojás frissességét a gyakorlott háziasszonyok már könnyen meg tudják állapítani: a friss tojás lesüllyed, a régi fent lebeg a hideg vízben. A tojást felhasználás előtt meg kell mosni és külön-külön feltörni, hogy egy rossz ne tegye használhatatlanná az előzőeket is. Ha a fehérje zavaros és elfolyósodott a sárgája, vagy nem jó a színe, a szaga, nem szabad felhasználni.
Nyáron fokozottabban kell ügyelni a higiénés konyhai alapszabályok betartására is. A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt baktériumok okozzák, ezért kell gyakran kezet mosni, és más-más edényben, vágódeszkán foglalkozni a hússal vagy más nyersanyaggal, illetve készétellel.
Az ideális étrend: sok zöldség, gyümölcs, saláta, könnyű fogások. Szomjoltásra a tiszta víz is kiváló.
Mindig a hűtést igénylő terméket kell utoljára megvenni, hogy minél kevesebb időt töltsön az alapanyag vagy mirelit készétel hűtőn kívül. Több zacskót, szatyrot érdemes a vásárláshoz előkészíteni, hogy ne szennyezhesse egymást a hús, a kenyér, a zöldség - tanácsolja a MÉBIH.
A hűtőszekrény hőmérsékletét kevesen ellenőrzik, pedig csak akkor hatásos a hűtés, ha a húsokat, tejet 5 Celsius-fok alatt lehet tárolni. A zöldségek és a gyümölcsök számára ennél magasabb - 10-15 fok - az előnyösebb. A nyers darált húst még aznap el kell készíteni, mert veszélyes alapanyag lehet.
A tojás frissességét a gyakorlott háziasszonyok már könnyen meg tudják állapítani: a friss tojás lesüllyed, a régi fent lebeg a hideg vízben. A tojást felhasználás előtt meg kell mosni és külön-külön feltörni, hogy egy rossz ne tegye használhatatlanná az előzőeket is. Ha a fehérje zavaros és elfolyósodott a sárgája, vagy nem jó a színe, a szaga, nem szabad felhasználni.
Nyáron fokozottabban kell ügyelni a higiénés konyhai alapszabályok betartására is. A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt baktériumok okozzák, ezért kell gyakran kezet mosni, és más-más edényben, vágódeszkán foglalkozni a hússal vagy más nyersanyaggal, illetve készétellel.
Az ideális étrend: sok zöldség, gyümölcs, saláta, könnyű fogások. Szomjoltásra a tiszta víz is kiváló.
Itthon
MTI
2007. augusztus. 25. 17:29
Szociális ebéd okozott tömeges ételmérgezést
Itthon
MTI
2008. január. 12. 12:13
Tömeges ételmérgezés a fővárosban
Tech
Bari Máriusz
2007. október. 19. 07:30