2008. január. 29. 16:37 MTI Utolsó frissítés: 2008. január. 29. 16:50 Plázs

Depresszió: a negyveneseket veszélyezteti leginkább

Negyvennégy évesen a legnagyobb a depresszió kockázata - állítja amerikai kutatók tanulmánya a Social Science and Medicine szaklapban.

Nyolcvan országból két millió ember adatait összegezve azt találták, hogy a fiatalabbak és idősebbek közt alacsonyabb a depresszió kockázata, a középkorúak között pedig a legmagasabb férfiaknál és nőknél egyaránt.

A világ minden részén a negyveneseknél csúcsosodik ki a depresszió kockázata függetlenül attól, hogy nők, vagy férfiak, házasságban élnek, vagy egyedül, gazdagon, vagy szegényen, gyerekekkel, vagy gyermektelenül - tájékoztatta a brit közszolgálati televízió tudósítóját Andrew Oswald, a kutatás egyik vezetője.
 
Az egyetlen ország, ahol a legesendőbbek között nemek szerinti korkülönbség van, az Egyesült Államok, ahol a nők közül a 40 körüliek a legboldogtalanabbnak, a férfiak között pedig az 50 évesek.
 
Az okokat csak találgatják a kutatók is. Az egyik lehetőség, hogy negyvenes éveikre az emberek alkalmazkodnak erősségeikhez és gyengéikhez, elfojtják megvalósíthatatlannak vélt vágyaikat. A kortársak egyre gyakoribb halálozásával azonban megtanulják értékelni fennmaradó éveiket.
 
Oswald szerint a mentális egészség lejtmenete nem egyetlen évet érint, hanem éveken át tart és a legtöbb ember csak az ötvenes éveiben kezd újra felemelkedni. Bíztató azonban, hogy amennyiben valaki megéri a 70 évet és fizikailag jó állapotban marad, akkor ugyanolyan boldog és mentális egészsége is ugyanolyan jó, mint egy 20 évesé - állítja Oswald. Talán önmagában az a tudat, hogy a középkorúak krízise teljesen normális, segítheti a nehéz szakasz egyéni túlélését.
 
A kutatást Oswald, a University of Warwick közgazdásza a Dartmouth College munkatársaival közösen végezte.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.