Milyen betegségeket előzhetünk meg teázással?
Számos tudományos kutatás bizonyítja, hogy a rendszeres teázás – különösen, ha zöld vagy fehér teáról van szó – megelőzhető a rák kialakulása, ráadásul sok fajta rákos sejt pusztulását is okozza az ital. A tea két erőteljes rákellenes összetevője az epigallokatechingallát (EGCG) és a kvercetin.
A tea és annak összetevői lassítják a rák kialakulását azáltal, hogy akadályozzák a rákos sejtek reprodukcióját, így megállítják a daganatképződést és -fejlődést, valamint blokkolják az áttét kialakulásához szükséges enzimeket is. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a megelőzésben van fontos szerepe, hanem a már kialakult daganat gyógyítását is elősegítik. (A teák rákellenes hatását azonban csökkenti, ha angolosan, azaz tejjel iszuk.)
Igyunk napi egy-két csészével © sxc.hu |
Több tanulmány szerint a zöld tea kivonat, és különösen az EGCG, a vérképzőszervi daganatokkal, mint amilyen a leukémia (fehérvérűség) és a myeloma multiplex (a daganatosan burjánzó plazmasejtes gócok elsősorban a csontvelőben és a csontokban észlelhetők), is elbánik. Az EGCG megfékezi a hólyagrák terjedését, a tüdőrák kialakulását, s mindkét beetgségnél szintén meggátolja a rákos sejtek burjánzását. Gátolja a petefészekrákot többféle módon is, így a hagyományos kemoterápiánál nagyobb előnyt élvez. A zöld tea gátolhatja a melanoma képződését is. A melanoma, amely a leggyakoribb bőrrák, összefügg az UVB sugarakkal, így a napégéssel is. Amikor a bőr leég a napon, nagy mennyiségű salétromsav termelődik, amely az egyik legveszélyesebb szabadgyök. Ez váltja ki a melanoma kialakulását. De ez még mindig nem a vége, a tea sok minden másra is jó, segít a tömegcsökkentésben és a szívnek sem árt.