Húgyhólyag-, bőrrák ellen igyunk zöld teát
A zöld tea fogyasztásának élettani előnyeiről - a különféle orvosi vizsgálatokat ismertető tanulmányoknak köszönhetően - régóta tud a közvélemény. Most újabb tudományos eredmények születtek, az Amerikai Urológusok Társasága a zöld tea hólyaggyulladás tüneteit enyhítő, és a tumor megelőzését segítő hatásáról számolt be.
A teafőzetben található vegyületek szerepét vizsgálva arra a következtetésre jutott munkatársaival együtt a pittsburgi orvostudományi egyetem urológusa, Michael B. Chancellor (University of Pittsburg, Medical School), hogy a zöld teában lévő katekin nevű vegyületek megvédik a gyulladástól - a hidrogén-peroxid károsító hatásának kitett - normál hólyagsejteket, sőt még a daganatosakat is. Bár az urológus szükségesnek tartja a további vizsgálatokat, mégis az eddigi tapasztalatok alapján úgy véli, hogy a zöld tea - akárcsak egyéb gyógynövények - bizonyos összetevői számos húgyhólyagbetegséget (sérülést, vagy gyulladást) meggyógyíthatnak.
Napi tíz csészével az egészségért © sxc.hu |
Egy Japánban készült tanulmány készítői pedig azt igazolták, hogy napi tíz csészényi teát fogyasztva, a szívbetegségek kockázata csökkenthető. Aki nem tud ennyi teát meginni naponta, jól teszi, ha a kutatók javaslata szerint csak öblöget vele, ugyanis ezzel meggátolhatja a szájban jelen lévő káros baktériumok elszaporodását. Laboratóriumi egér-kísérletek során az is igazolódott, hogy a zöld teával táplált egyedeknél ritkábban fordult elő a bőrrák. A tudósok úgy vélik, a fekete tea hatékonysága a zöld teáéhoz hasonló.
Az amerikai urológus és kollégái laboratóriumi körülmények között a zöld tea két fő katekin összetevőjével - epigallokatekin galláttal (EGCG) és epikatekin galláttal (ECG) - kezeltek normál és daganatos húgyhólyagsejteket, majd ezután a sejteket hidrogén-peroxid hatásának tették ki. A sejteket a hidrogén- peroxid károsítja vagy megöli, de a vizsgálat azt mutatta, hogy az EGCG és az ECG jelentős védelmet nyújtott a sejteknek.