Mit igyunk: teát, kávét vagy egyiket sem?
Számos tévhit él a kávé- és a teafogyasztással kapcsolatban, sokan azzal sincsenek tisztában mennyit érdemes fogyasztani ezekből az italokból - áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevelében, amely néhány kutatás eredményeit idézve ad tanácsokat.
Kis mennyiségben ártalmatlan © Dripnet |
A nagy melegben hangsúlyos szerepet kap a megemelt folyadékmennyiség bevitelének szükségessége, amelynek nagy részét elsősorban csapvízből és ásványvízből ajánlott fedezni. Érdemes azonban változatosan pótolni a folyadékot, így jó választás lehet a különböző gyümölcslevek és teák fogyasztása is. Választásunkat befolyásolhatja, hogy egyes italfajták pozitív hatással vannak szervezetünkre: ilyen a zöld tea, amely még mindig a kutatások középpontjában áll, számos jótékony hatását vizsgálva.
© sxc.hu |
A zöld tea fogyasztása tehát jótékony hatással van az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. Sőt, korábbi kutatások eredményei a zöld tea rákmegelőző hatását is igazolták, igaz nem minden daganatos betegségnél sikerült igazolni e jótékony hatást. Kínai kutatók 40 és 70 év közötti nőket vizsgáltak a zöld tea fogyasztása és a vastagbélrák kialakulásának összefüggésében. Hat évvel később megállapították, hogy azon személyeknél, akik rendszeresen, nagyobb mennyiségben ittak zöld teát, összehasonlítva azokkal, akik ritkán vagy kis mennyiségben fogyasztották, kisebb százalékban alakult ki vastagbéldaganat.