2007. június. 06. 15:15 MTI Utolsó frissítés: 2007. június. 06. 14:56 Plázs

Ötezren halnak meg vastagbélrákban évente

Évente mintegy ötezer ember hal meg vastagbélrákban, kétezer ötszázan pedig gyomorrákban - közölte Rácz István, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke.

A vastagbélrák már a második helyre sorolható (a tüdőrák után) a Magyarországon leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedések között - mondta Rácz István, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a béldaganat minden más rákfajtával szemben a leginkább megelőzhető, illetve az lenne, ha a rendszeres szűrés (endoszkópos béltükrözés) megoldott volna.
 
Százezrek szűréséről lenne szó (elsősorban az 55-65 évesek köréről), s ehhez jelentős műszerbeszerzés, továbbá a szűrőhálózat kiépítése szükséges, amelyre az egészségügy jelen pénzügyi helyzetében nincs reális lehetőség - mondta a társaság elnöke, megjegyezve ugyanakkor, hogy nem túl sok pénzről lenne szó indulásként.
 
Rácz István szerint "mindössze másfél milliárd forintos egyszeri beruházással kialakítható lenne - a jelenlegi endoszkópos centrumokra ráépítve - a szűrőhálózat". Működtetésük nyilván további költségeket jelentene - tette hozzá, megjegyezve, hogy most éppen "ellenkező irányba mozog sajnos a rendszer", hiszen kapacitásokat szűkítenek. Ilyen helyzetben nemzeti rákmegelőző kapacitást felépíteni roppant nehéz.
 
Rácz István szerint ugyanakkor a célszerű onkológia (rákkezelés, rákkutatás) "leginkább a rákmegelőző állapotokat célozza meg, nem pedig a kifejlett daganatok kezelését".
 
Ahol rendszeres gyomor- és vastagbél szűréseket végeznek - példaként az Egyesült Államokat és Lengyelországot említette -, ott "tízéves viszonylatban mintegy 30 százalékkal csökkent a daganatos megbetegedés". E rákfajta kialakulásában mintegy 20-25 százalékban a genetikai, örökletes tényezők nagy szerepet játszanak, de az is tény, hogy a rost- és vitamindús étkezés csökkentheti a daganat kialakulásának az esélyét, míg a dohányzás, az alkohol és a kövérség kockázatnövelő tényező.