2007. április. 23. 11:14
MTI
Utolsó frissítés: 2007. április. 23. 11:13
Plázs
Nemcsak a vérnyomást csökkenti a kevesebb só
A sófogyasztás csökkentése nemcsak a vérnyomást, hanem a szívbetegségek kockázatát is csökkenti - mutatták ki bostoni kutatók.
Ha a magas vérnyomású emberek 25-35 százalékkal csökkentik a sófogyasztásukat, akkor a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is 25 százalékkal mérsékelhetik. Mi több, az elhalálozás kockázatát 20 százalékkal mérsékelték azokhoz képest, akik maradtak megszokott étrendjüknél.
A kutatók rámutatnak, hogy az átlagos amerikai és angol étrend jóval több sót tartalmaz a szakmailag javasoltnál, amely napi 2300 milligramm. Ezért a szakemberek azt mondják, hogy egyértelműen jótékony hatású, ha valaki csökkenti sófogyasztását. Sőt a kutatás eredménye cáfolja azt, hogy a sóbevitel csökkentése esetleg káros lehet.
Az összefüggés pontos okát, még nem tudni, de a kutatók azt feltételezik, hogy a só hatására az erek elvesztik rugalmasságukat, a szív sejtjei pedig hasonló módon merevebbé válnak. A kutatásban több mint háromezer önkéntes vett részt.
A kutatók rámutatnak, hogy az átlagos amerikai és angol étrend jóval több sót tartalmaz a szakmailag javasoltnál, amely napi 2300 milligramm. Ezért a szakemberek azt mondják, hogy egyértelműen jótékony hatású, ha valaki csökkenti sófogyasztását. Sőt a kutatás eredménye cáfolja azt, hogy a sóbevitel csökkentése esetleg káros lehet.
Az összefüggés pontos okát, még nem tudni, de a kutatók azt feltételezik, hogy a só hatására az erek elvesztik rugalmasságukat, a szív sejtjei pedig hasonló módon merevebbé válnak. A kutatásban több mint háromezer önkéntes vett részt.
Plázs
MTI
2007. február. 21. 13:38
A boldogság új mértéke a vérnyomás
Plázs
MTI
2007. március. 23. 18:00
Leküzdhető a magas vérnyomás
Plázs
hvg.hu
2007. április. 19. 11:33
Csökkentse vérnyomását csokoládéval!
Plázs
hvg.hu
2006. december. 21. 06:10