2007. április. 23. 11:14 MTI Utolsó frissítés: 2007. április. 23. 11:13 Plázs

Nemcsak a vérnyomást csökkenti a kevesebb só

A sófogyasztás csökkentése nemcsak a vérnyomást, hanem a szívbetegségek kockázatát is csökkenti - mutatták ki bostoni kutatók.

Ha a magas vérnyomású emberek 25-35 százalékkal csökkentik a sófogyasztásukat, akkor a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is 25 százalékkal mérsékelhetik. Mi több, az elhalálozás kockázatát 20 százalékkal mérsékelték azokhoz képest, akik maradtak megszokott étrendjüknél.
 
A kutatók rámutatnak, hogy az átlagos amerikai és angol étrend jóval több sót tartalmaz a szakmailag javasoltnál, amely napi 2300 milligramm. Ezért a szakemberek azt mondják, hogy egyértelműen jótékony hatású, ha valaki csökkenti sófogyasztását. Sőt a kutatás eredménye cáfolja azt, hogy a sóbevitel csökkentése esetleg káros lehet. 
 
Az összefüggés pontos okát, még nem tudni, de a kutatók azt feltételezik, hogy a só hatására az erek elvesztik rugalmasságukat, a szív sejtjei pedig hasonló módon merevebbé válnak. A kutatásban több mint háromezer önkéntes vett részt. 
 
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?