2007. április. 23. 11:14 MTI Utolsó frissítés: 2007. április. 23. 11:13 Plázs

Nemcsak a vérnyomást csökkenti a kevesebb só

A sófogyasztás csökkentése nemcsak a vérnyomást, hanem a szívbetegségek kockázatát is csökkenti - mutatták ki bostoni kutatók.

Ha a magas vérnyomású emberek 25-35 százalékkal csökkentik a sófogyasztásukat, akkor a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is 25 százalékkal mérsékelhetik. Mi több, az elhalálozás kockázatát 20 százalékkal mérsékelték azokhoz képest, akik maradtak megszokott étrendjüknél.
 
A kutatók rámutatnak, hogy az átlagos amerikai és angol étrend jóval több sót tartalmaz a szakmailag javasoltnál, amely napi 2300 milligramm. Ezért a szakemberek azt mondják, hogy egyértelműen jótékony hatású, ha valaki csökkenti sófogyasztását. Sőt a kutatás eredménye cáfolja azt, hogy a sóbevitel csökkentése esetleg káros lehet. 
 
Az összefüggés pontos okát, még nem tudni, de a kutatók azt feltételezik, hogy a só hatására az erek elvesztik rugalmasságukat, a szív sejtjei pedig hasonló módon merevebbé válnak. A kutatásban több mint háromezer önkéntes vett részt. 
 
Kult Balla István, Németh Róbert 2024. november. 30. 20:00

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.