Elpusztítja a rákos sejteket a csili
Angol kutatók olyan anyagot mutattak ki a jalapeno fajtájú csiliben, amely sikerrel pusztítja el a rákos sejtek energiatermelő központját, ami a beteg sejtek gyors elhalásához vezet.
A nottinghami egyetemen végzett kutatás vezetői szerint a rák elleni harc "rendkívül jelentős" állomását jelenti a felfedezés, amelyről a Biochemical and Biophysical Research Communications című szaklapban számoltak be.
A kísérletben kimutatták, hogy a jalapenóból kivont capsaicin nevű vegyület képes elpusztítani a rákos sejtekben az energiatermelésért felelős mitokondriumot, amitől a beteg sejt gyorsan elpusztul.
Kicsi, de erős © sxc.hu |
"Ez a vegyület úgyszólván leállítja a rákos sejt szívverését, és úgy gondoljuk, hogy ezzel gyakorlatilag megtaláltuk a rák Achilles-sarkát" - kommentálta a kutatás vezetője, Dr. Timothy Bates az új fejleményt a BBC tudósítójának. A capsaicin ráadásul az egészséges sejteket nem támadja meg, és a jalapeno gyakori fogyasztása a rákos betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tesz a nottinghami kutatók szerint.
A brit rákkutató központ munkatársa, Josephine Querido ugyanakkor óvatosságra intett: "A kísérlet alapján korai lenne azt hinni, hogy egy nagy adag csilivel biztosan gyógyítható vagy akár megelőzhető lenne a rák. A kísérlet csak annyit bizonyított, hogy a kivonat képes elpusztítani rákos sejteket laboratóriumi körülmények között, de a módszer hatékonyságát és megbízhatóságát élő emberen még nem tesztelték."
Korábbi tanulmányok is írtak már a capsaicin rákellenes hatásáról, de mint kiderült, ennek érvényesüléséhez elég nagy mennyiség, heti nyolc habanero csilinek megfelelő mennyiség szükséges.