Az Omega-3 zsírsav lesz a 2007-es év sztárja
Az idén új, Omega-3 zsírsavval dúsított élelmiszeripari termékek egész sora tör be a piacra: narancslevek, tejtermékek, és többek között zabpelyhek formájában.
Az Omega-3 zsírsavat kiáltotta ki a 2007-es esztendő legnépszerűbb élelmiszer adalékanyagának az USA Today gazdaság rovatának keddi vezércikke.
Az Omega-3 zsírsavak áldásos hatásáról szóló kutatásokról már több cikkünkben is beszámoltunk, ezért sem meglepő, hogy sokan a természet csodaszerének tekintik. A hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek főként halak húsában, olajos magvakban, elsősorban diófélékben, és olajokban találhatók, megelőzik az agy- és szívbetegségek kialakulását, csökkentik a gyulladást, és segítenek a depresszióban szenvedőkön is.
Mit együnk? |
Az Omega-3 zsírsavak szervezetünkben igen fontos biológiai funkciót töltenek be. Kritikus szerepet játszanak az immun-, és az idegrendszer működésében, valamint a koleszterin-és trigliceridszint csökkentésével hozzájárulnak a szív-és érrendszer egészségéhez. Esszenciális zsírsavak, amelyeket az emberi szervezet nem tud előállítani, így az egészséges táplálkozással kell biztosítani bevitelüket. A sötét leveles zöldségek, a diófélék, a lenmag és lenolaj, valamint a hidegvízi halfajták, mint például a lazac, pisztráng, szardínia vagy a tonhal a leggazdagabb Omega-3 források. |
A legjobb példa erre egy, a Pittsburgh-i egyetem által készített tanulmány, amely során két héten keresztül naponta 2400 milligramm omega-3 zsírsavat kaptak azok a betegek, akik nem szteroid típusú gyulladáscsökkentőket (NSAID) szedtek krónikus hát és nyakfájásos panaszaikra. Majd újabb két héten keresztül napi 1200 milligramm mellett elhagyták az NSAID-készítményeket.
Az eredmény nem meglepő: négy hét eltelte után a résztvevők kétharmada jelentős javulásról számolt be.