Növeli a tüdőrák kockázatát a sör?
Kanadai kutatók szerint a sör növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát, míg a bor és a gyümölcs csökkenti e kór veszélyét.
A montreali McGill University kutatói két korábbi, a 80-as és a 90-es években Quebec-tartományban elvégzett vizsgálatra támaszkodtak, amikor 1793 tüdőrákos nő és férfi életmódját, étkezési szokásait elemezték. A kutatást irányító Andrea Benedetti, a McGill University biostatisztikusa szerint az alkohol és a tüdőrák közötti kapcsolat vizsgálatakor általában a fő nehézséget az okozza, hogy azok, akik isznak, nagyon gyakran dohányoznak is. Ily módon az egészségkárosító életmód negatív következményei az alkohollal és a dohányfüsttel egyaránt összefüggésbe hozhatók.
Az adott esetben viszont a tudósok olyan részletes adatokkal rendelkeztek az érintettek életmódjáról, hogy teljes bizonyossággal kizárhatták a dohányosokat. Az elemzés ennek köszönhetően megbízható eredményekkel szolgál az alkohol és a tüdőrák közötti összefüggésről. Mint kiderült, a folyékony kenyér azon kedvelői körében, akik hetente legfeljebb hat üveg sört isznak meg, 20 százalékkal emelkedik a tüdőrák kialakulásának kockázata. Ám ha az ivászatban nem iktatják be a "heti szünnapot", vagyis hét nap leforgása alatt hét sört gurítanak le, a rosszindulatú tüdődaganat kockázata 50 százalékkal növekszik.
A vizsgálat tanúságai szerint a rendszeres borfogyasztás viszont a férfiak esetében 40, míg a hölgyeknél 70 százalékkal csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Ez utóbbi összefüggés a kanadai tudósok szerint nem annyira a bor jótékony hatásával magyarázható, mint azzal, hogy egészen más fogyasztói réteg preferálja a sört és megint más a bort.
A borfogyasztók általában a műveltebb, magasabb jövedelműek köréből verbuválódnak, akiknek egészen más az életmódja, mások az étkezési szokásaik. A bor mellett a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás is lényegesen csökkenti a rosszindulatú tüdődaganat kialakulásának kockázatát - magyarázta a kutatást irányító biostatisztikus.