Kult hvg.hu 2022. augusztus. 15. 09:44

Díjazták a Kerekasztal Színházat és a KÁVA Műhelyt

A Jövő díjat olyan színházi alkotók, alkotócsoportok vagy produkciók kaphatják meg, akik és amelyek innovatív színházi gondolkodással, elkötelezetten dolgoznak a társadalmi folyamatok alakításán.

A Színházi Kritikusok Céhe újonnan alapított díját, a Jövő díjat elsőként a hazai TIE (Theatre in Education) meghonosításának két úttörő társulata, a 30 éves Kerekasztal Színház és a 25 éves KÁVA Kulturális Műhely kapja.

A szervezet szerint azért volt szükség az új díjkategória megalapítására, mert jelenlegi szavazati rendszerük ritkán, és főképp csak a Különdíj kategóriájában tudta elismerésben részesíteni azokat az együtteseket, intézményeket vagy produkciókat, amelyek fontos társadalmi feladatot ellátó, innovatív kezdeményezéseket hoznak létre, és amelyek alkotásaikban a jelen kihívásaival a jövőre is figyelve igyekeznek szembe nézni.

A Kerekasztal Színház és a KÁVA Kulturális Műhely Jövő díjához Puskás Panni, a Színházi Kritikusok Céhének társelnöke írt laudációt, ebben kiemeli többek közt, hogy olyan színházpedagógiai munka folyik Magyarországon, ami a legnívósabb hungarikumaink közé tartozik. Abban, hogy ez így alakult, egyértelműen a most díjazott két társulatnak volt a legnagyobb szerepe.

A Színházi Kritikusok Céhe hagyományos díját, a Színikritikusok díját és az új díját október 18-án adják át az Örkény Színházban.

Májusban már bejelentették az életműdíjas, Cserhalmi György, augusztusban pedig a különdíjas, az AlkalMáté Trupp nevét. A 14 kategória várományosait augusztus második felében hozzák nyilvánosságra.

A gála rendezője Mácsai Pál, közreműködői az Örkény Színház művészei. Az esemény nyilvános, jegyek az Örkény Színház felületein vásárolhatók.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?