Kult hvg.hu 2021. április. 08. 19:39

Elhunyt Szomjas György

A filmrendező 80 éves volt. Szűk családi körben helyezik végső nyugalomra.

80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György – írja a Fidelio.hu. A Magyar Filmművészek Szövetségének gyászhírét idézve arról számolnak be, hogy a Balázs Béla-díjas, Kiváló művész, Kossuth-díjas filmrendező végső nyugalomra helyezése szűk családi körben történik.

Szomjas György 1940. november 26-án született Budapesten. Először a Budapesti Műszaki Egyetem Építészetmérnöki Karát, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolát végezte el – írja a rendezőről az MTI. 1969 és 1974 között a Balázs Béla Stúdió (BBS) vezetőségének tagjaként dolgozott, a szociológiai filmprogram egyik kezdeményezője volt. Ezalatt rövidfilmeket készített és asszisztensként tevékenykedett. 1995 óta a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára, 1999-től az Európai Filmakadémia tagja volt.

Szomjas György nagy sikerű filmjeivel – köztük a Talpuk alatt fütyül a szél, a Falfúró, valamint a Roncsfilm című művekkel – műfajt teremtett Magyarországon. „Rockfilmje”, a Kopaszkutya az 1980-as évek egyik legmeghatározóbb alkotása.

„Még nem film és már nem irodalom" - a Kopaszkutya és a Falfúró születése

Szomjas György filmrendező válogatása saját műveiből minden memoárnál és mélyinterjúnál beszédesebb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Kovács Bálint 2021. április. 20. 20:00

Nick Cave többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Egyszer csak minden reklám nélkül megjelent Nick Cave új lemeze, a teljes egészében a karantén alatt írt és felvett Carnage. Az énekes talán már sosem lesz ugyanolyan, mint az őt ért tragédia előtt, de az új album már olyan, mint a fény az alagút végén.