Kult hvg.hu 2020. november. 21. 17:35

„Nem tudom a neved” – Hat Omega-sláger, amit Mihály Tamásnak köszönhetünk

A szombaton 73 évesen elhunyt Mihály Tamás nem csak basszusgitárosa volt az Omegának, hanem az egyik legtermékenyebb zeneszerzője is. Mutatunk hat dalt, amiről sokan nem is tudják, hogy Mihály-szerzemény.

Igazából Presser Gábor távozása után Mihály Tamás lett az Omega legaktívabb zeneszerzője. A 70-es években azonban megállapodtak a zenekari tagok, hogy az igazságos pénzelosztás miatt minden dalt közösen jegyeznek, bárki is írta. Így a szerző jogok ötfelé mentek, viszont nehéz lekövetni utólag, melyik dalt ki írt valójában.

Az itt felsorolt hat szerzemény azonban még a közösen jegyzett dalok korszaka előtt vagy után vették fel, így ezekről például biztosan állíthatjuk, hogy Mihály Tamás jegyzi zeneszerzőként. Köztük nem egy (például a Szvit vagy a Nem tudom a neved) rocktörténeti alapműnek számít.

Mihály Tamás szombaton huny el, három nappal zenésztársa, az Omega billentyűse, Benkő László halála után. 

 

Spanyolgitár legenda (1969)

 Hazug lány (1973)


Járt Itt Egy Boldog Ember (1973)

 Szvit (1973)

 Mozgó világ (1975)

Nem tudom a neved (1975)


Miss World (1994)

karácsony 2020

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.