Kult hvg.hu 2020. szeptember. 16. 10:56

Eszenyi nem léphet be a Vígszínházba, e-mailben véleményezheti a próbákat

Három, a volt igazgató által rendezett darab marad műsoron a Vígszínházban, a felújítópróbákon azonban nem lehet ott személyesen Eszenyi Enikő – tudta meg az RTL Klub. A teátrum nem cáfolta az értesülést.

Nem léphet be a Vígszínházba annak korábbi, botrányos körülmények között távozott igazgatója, Eszenyi Enikő – hangzott el az RTL Klub Híradójában. A riportból az derül ki, hogy bár az Eszenyi által rendezett darabok – Hamlet, Mágnás Miska, A diktátor – repertoáron maradnak, ő csak videón nézheti meg a próbákat és e-mailben írhatja le a véleményét.

A Vígszínházat július 1-je óta vezeti Rudolf Péter, aki bemutatkozásakor azt mondta: az átadás-átvétel részeként úgy állapodott meg Eszenyi Enikővel, hogy az általa rendezett darabok műsoron maradnak, sőt ezeket ő maga újítja fel. Színpadra azonban már nem fog állni, mert azokat az előadásokat, amelyekben játszott, leveszik a műsorról. Eszenyi ezt követően bejelentette, hogy felfüggeszti színészi tevékenységét.

A Híradó azonban úgy értesült, hogy miután Rudolf meghallgatta a művészeti tanács, a szakszervezet és a Vígszínház vezető munkatársainak véleményét, úgy döntött, hogy Eszenyi Enikő nem mehet be a műsoron tartott rendezéseinek felújítópróbáira. A riport szerint az igazgató Eszenyivel egyetértésben döntött így.

Mindezek nyomán a Blikk megkereste a színházat, amely sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az információt. A lapnak Rudolf Péter és a társulatból felkeresett művészek sem válaszoltak.

Tavasszal több mint 240 vígszínházi munkatárs kérte a főpolgármestertől, hogy vizsgálja ki a teátrumban történt abúzusokat és hatalommal való visszaéléseket. A színház dolgozói szerint Eszenyi Enikő verbális erőszakkal, agresszív vezetői kommunikációval irányította az intézményt, nyilvánosan megalázott embereket, ami miatt elviselhetetlen légkör alakult ki. Sokan ott is hagyták a Vígszínházat. A teátrumot akkor már 11 éve vezető Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész ezt követően visszavonta korábban benyújtott színházigazgatói pályázatát.

Drámai véget ért az Eszenyi-korszak a Vígben

A volt és a jelenlegi társulat fellépése vezetési stílusa ellen ellehetetlenítette az igazgató helyzetét, és végül ezt ő is belátta. Lemondott, és a színházat is otthagyja. De hogyan lett Eszenyi Enikőből, a hatalomnak beszólogató igazgatóból a Fidesz kedvence, és miért nem mertek sokáig szembeszállni vele a munkatársai?

Az ügyben két hete zárult le a fenntartó, a fővárosi önkormányzat vizsgálata. Ahogy megírtuk, összesen 71 írásban és személyesen tett bejelentéssel foglalkozott a felügyelőbizottság. Az eredményt nem hozták nyilvánosságra. Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes arra kérte fel Rudolf Pétert, hogy „saját hatáskörében intézkedjen a felügyelőbizottság megállapításait illetően, hozza meg azokat a döntéseket, amelyek biztosítják a színházban folyó szakmai munka nyugodt légkörét”.

UPDATE: A vígszínház közleményt adott ki az ügyről, amit változtatás nélkül közlünk.

"A Mágnás Miska, A diktátor és a Hamlet előadásainak felújítópróbáit belső ügyként és a lehető legnagyobb körültekintéssel kezeltük és kezeljük. Erre kérünk mindenkit. Sajnálatosak tartjuk, hogy ezzel kapcsolatban téves híresztelések kerültek nyilvánosságra.

Rudolf Péter meghallgatta a Vígszínház frissen alakult Művészeti Tanácsának, a SzíDosz Vígszínházi Alapszervezetének és vezető munkatársainak véleményét. Eszenyi Enikővel való egyeztetés után és vele egyetértésben úgy döntött, hogy a kialakult érzékeny helyzetben azzal szolgálja a Vígszínház érdekeit, ha műsoron tartott rendezéseit az ő személyes jelenléte nélkül újítják föl. A felújítópróbákon készült videófelvételeket Eszenyi Enikő megkapta és megkapja, ezek alapján küldi el észrevételeit.

A színházban folyamatosan zajlanak Az öreg hölgy látogatása és Az apa októberi premierjeinek próbái. Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére az előadásainkat meg tudjuk tartani. Szeretnénk a továbbiakban kizárólag a szakmai munkára koncentrálni."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!