Kult 2015. május. 08. 14:20

Balázs Péter is bekerült a POSZT zsűrijébe

Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó zsűrijének delegálási módját a fesztivál körül kialakult botrány miatt módosítottak. A nyolctagú testületbe négy tagot önállóan a Magyar Teátrumi Társaság, négyet pedig a Magyar Színházi Társaság jelöl. Csáki Judit nem került be most sem.

A Népszava információi szerint a Magyar Teátrumi Társaság Balázs Péter színművészt, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatóját (aki korábban durván bírálta a POSZT-ot), Blaskó Balázs igazgató-színművész-rendezőt, az egri teátrum direktorát, Keserü Katalin művészettörténészt és Ókovács Szilvesztert, a Magyar Állami Operaház főigazgatóját küldi a zsűribe.

 

A Magyar Színházi Társaság Nagy Viktória díszlet- és jelmeztervezőt, Venczel Vera színművészt, Vincze János rendezőt, a Pécsi Harmadik Színház igazgatóját és Vörös Róbert dramaturgot delegálja a bírálók közé.

Mint írtuk, korábban botrány alakult ki a zsűrivel kapcsolatban, mert a Színházi Kritikusok Céhe által jelölt Csáki Juditot a fesztivál szakmai tulajdonosai nem szerették volna a bírálók között látni. Ezt követően több százan csatlakoztak négy kritikus bojkott felhívásához, illetve három társulat – az Örkény Színház, a Szputnyik és a Stereo Akt - jelezte, hogy bár eljátsszák a beválogatott előadásukat, de nem indulnak a versenyben.

A Mépszava úgy tudja, a Magyar Színházi Társaság most is felkérte a kritikusok céhét, hogy delegáljanak jelöltet, de ezúttal nem kívántak élni e lehetőséggel.

 

karácsony 2020

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.