Vállalkozás hvg.hu 2022. szeptember. 27. 17:41

Októbertől ismét fizetni kell a kocsmák, éttermek teraszai után

A fizetés mellett egy sor szabályt be kell tartaniuk a teraszos vendéglátóhelyeknek.

Októbertől ismét közterület-használati díjat kell fizetniük a vendéglátóhelyeknek a teraszaik után – emlékeztetett Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester a Facebookon. A kormány döntése értelmében volt ingyenes a terasz szeptember 30-ig.

Niedermüller a vendéglátóhelyek figyelmét még felhívta egy sor szabályra, amit be kell tartaniuk a teraszok esetében:

  • gyalogosok számára szabadon hagyott 2 méter széles sávot kell biztosítani a járdán,
  • ott külön engedély nélkül nem helyezhető el TV vagy projektor,
  • a terasz területén zene szolgáltatása tilos,
  • külön engedély nélkül 22 és 6 óra között továbbra sem tarthatnak nyitva. Az eltérő nyitvatartás engedélyezhető legfeljebb 24 óráig, ha az üzletet magában foglaló társasház, és az üzletet magában foglaló ingatlannal szomszédos társasházak valamennyi közgyűlése többségi határozattal (tulajdonosi döntéssel) az eltérő nyitvatartáshoz hozzájárult,
  • a kereskedelmi, vendéglátó rendeltetésű építmény, vendéglátó terasz vagy fedések (sátorszerkezetek) elhelyezése, építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása továbbra is településképi bejelentési eljáráshoz kötött.

(Képünk illusztráció)

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.