Vállalkozás hvg.hu 2021. február. 04. 21:02

Uniós milliárdokat elnyerő cégben lett tulajdonos Rogán Antal új apósa

A mezőgazdasági szaktanácsadó cég 2019-ben nyert 2,23 milliárdot, tavaly 750 ezerért vásárolta meg a negyedrészét az új após, majd érkezett egy 315 milliós kölcsön egy ismerős állami banktól.

Bevásárolta magát egy tanácsadó cégbe tavaly Rogán Antalnak, a miniszterelnök kabinetfőnökének új apósa. A lépés azért érdekes, mert mint az Átlátszó kiderítette, a kérdéses cég előzőleg 2,232 milliárd forint vissza nem térítendő uniós eredetű állami forrást kapott mezőgazdasági szaktanácsadásra.

A lap szerint a Ductus Szaktanácsadó és Oktató Kft., 2019 októberében nyerte el a támogatást. A pályázaton 14,1 milliárdot osztottak szét 17 cég között, és a legnagyobb falat jutott a Ductusnak. Rogán új apósa pedig 750 ezer forintot fizetett azért, hogy negyed részben tulajdonos legyen a cégben tavaly augusztusban.

A vállalkozás az új tulajdonos érkezése után sem maradt az állam felől érkező pénzek nélkül: októberben 315 milliós bankkölcsönhöz jutott, ugyanattól a Budapest Banktól, ami 1,58 milliárd forint hitellel segítette ki Rogán Barbarát, illetve családját és üzletfeleiket a korábban napvilágra került jelentős földvásárlások során is:

Házasságkötésük előtt nem sokkal lett földbirtokos Rogán Antal új felesége

Egy 1,6 milliárdos telekvásárlásba vágott családjával és két másik magánszeméllyel Rogán Antal új felesége, pár héttel a propagandaminiszterrel kötött házassága előtt. A csak néhány hónapja gazdává vált 28 éves nő a szüleivel együtt több mint hatszáz, de személyesen is több mint kétszáz hektárnyi borsodi erdőre, mezőre, szántóra és egyéb mezőgazdasági földterületre tett szert - a gigantikus vételárból azonban csak 5 százalékot kellett letenniük, a többit az állami tulajdonú Budapest Bank hitelezi a vevőnek.

Az Átlátszó megjegyzi, hogy a Ductus által elnyert pályázathoz 165 millió forint önrész is kellett volna, de a vállalkozás 2019 végi utolsó beszámolójában csak 47 millió forint szerepelt. További részletek az Átlátszón.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.