A mester azt reméli, a csokoládé segít vigaszt nyújtani a koronavírus-járvány alatt.
Egy belga csokoládékészítő-mestert, Pierre Marcolinit választott meg a világ legjobb cukrászának egy független újságírókból álló zsűri a World Pastry Stars nevű olaszországi szervezet e heti rendezvényén.
Az 56 éves cukrász, aki 25 évvel ezelőtt nyitotta meg első boltját Brüsszelben, a bejelentés után azt mondta, reméli, hogy a csokoládé segít némi vigaszt nyújtani az embereknek a koronavírus-járvány idején.
Marcolini csokoládéi egyébként igazi luxusajándéknak (és így nem olcsó vigasznak) számítanak: egy-egy doboz édesség ára a 100 eurót (36 ezer forintot) is meghaladja.
A mesternek egyébként negyven boltja van, Belgium mellett Franciaországban, Nagy-Britanniában, Japánban és Kínában is.
Belgium azóta büszke csokoládékészítési hagyományára, hogy több mint egy évszázaddal ezelőtt, 1912-ben Jean Neuhaus megálmodta a pralinét.
Az országban egyébként több mint 200 csokoládégyár és kétezernél is több csokoládébolt van. Az országnak van csokoládémúzeuma, de kínálnak csokoládétematikájú túrákat és workshopokat is.
Komoly vetélytársakat jelentenek azonban az ország számára a külföldi csokoládékészítők – Kanadától Malajziáig –, amelyek úgy reklámozzák termékeiket, mint "belga stílusú" vagy "belga recept alapján készült" édességeket.