Vállalkozás hvg.hu 2020. május. 07. 09:35

Közzétették a számokat: összeomlott a magyar turizmus

A márciusi forgalom 65 százalékkal volt kisebb a magyar szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. A helyzet várhatóan tovább romlik.

Rettenetes hónap volt a magyar turizmus számára az idei március. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most tette közzé az összesített számokat:

a koronavírus-járvány hatására 68 százalékkal eset vissza a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma, a belföldi vendégek által eltöltötteké pedig 61-gyel, az előző év azonos időszakához képest.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 60 százalékkal csökkent.

KSH

A vendégéjszakában mért forgalom az Európából érkezőknél a 2019. márciusi érték harmada, az Ázsiából és Amerikából érkezőknél kevesebb mint a negyede volt. Az orosz és az ukrán vendégéjszakák száma az átlagosnál kisebb mértékben, nagyjából a felére esett vissza. A legfontosabb küldő országunkból, Németországból 62 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak a szálláshelyek.

Márciusban az országban 2101 kereskedelmi szálláshely működött, a KSH ehhez azt tette hozzá, hogy „túlnyomó részben a hónap első felében”, vagyis azóta még rosszabb lehet a helyzet. Februárban még 2475, tavaly márciusban pedig 2608 szálláshely fogadott vendégeket.

2020 első két hónapjában minden rekordot megdöntő jó évkezdése volt a magyar turizmusnak, de márciusra ennek hatása eltűnt. Így az első negyedévben a vendégéjszakák száma összesen 19 százalékkal csökkent 2019. január-márciusához képest, 4,1 millióra. Ebből 2,1 millió vendégéjszaka volt a külföldieké, 2 millió a magyaroké.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 11 százalékkal csökkent idén, 82 milliárd forintra.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.