Vállalkozás Szlavkovits Rita 2018. október. 18. 06:30

Foggal-körömmel védi vadászterületét a Mészáros família a pernyertes vadászokkal szemben

Különös per indult hétfőn Békésben a bélmegyeri vadászterületért, a felperes és az alperes is a Mészáros érdekkört képviseli. A perben „ellenérdekelt” felek pedig egymást támogatják a bíróság előtt. Ráadásul most annak a vadászati jogról is döntő közgyűlésnek az érvénytelenségéért harcolnak, amit ők bonyolítottak le. Hogy van ez?

A felperes és az alperes egy olyan játékot játszik, amely arra irányul, hogy a vadászati jogot megszerezzék

– fejtette ki rögtön a per elején a három bélmegyeri vadász jogi képviselője, akiknek korábban egy másik perben a bíróság már jogerősen igazat adott, tehát elvileg már nekik kellene vadászniuk Bélmegyeren.

A történet két évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Békés megyei Bélmegyeren váratlanul kigolyózták a vadászatból a területen már évtizedek óta vadgazdálkodó helyi Bélmegyeri Földtulajdonosok Vadásztársaságot: a földtulajdonosi közgyűlésen kizárták őket az állami terület elő-haszonbérleti jogából, így a tulajdonképpen földdel egyáltalán nem, vagy csak kis földdarabokkal rendelkezők kerültek többségbe, akik az ifjabb Mészáros Lőrinc vadásztársaságával kötöttek szerződést, így ők vadászhatnak. Ezt a határozatot azonban megtámadták a bíróságon a kizárt földtulajdonosok, ezt a pert nyerték meg jogerősen a nyár elején. Ez azt jelentette volna, hogy automatikusan megkapják az elő-haszonbérleti jogot az állami területekre is, és döntenek a vadászati jogról is. De nem ez történt, hanem beindult a kavarás.

 

Szövevényes jogi játszma indult hétfőn a Békési Járásbíróságon

A most induló perben a felperes a Bélmegyeri Vadászkastély vadászati ágazatvezetője, Szabó Imre, aki keresetében azt akarja bizonyítani, hogy a két évvel ezelőtti földtulajdonosi közgyűlés összehívása szabálytalanul történt, ezért minden ott hozott határozat semmis. A Vadászkastély tulajdonosa egyrészt a Hidashát Zrt, amelyet Mészáros Lőrinc vásárolt meg korábban, és amelynek jelenlegi tulajdonosa az ifjabb Mészáros Lőrinc.

Viszont az alperes, a földtulajdonosi közgyűlés is Mészárosékkal áll már kapcsolatban, hiszen két évvel ezelőtt szerződést kötöttek a vadászati jogra az ifjabb Mészáros Lőrinc által alapított és vezetett Hidashát–Bélmegyeri Vadásztársasággal. Tehát leegyszerűsítve valahogy úgy néz ki a dolog, hogy Mészáros köre érdekében per indult Mészáros érdekeltsége ellen. Úgy fest, az áll érdekükben, hogy a két évvel ezelőtti közgyűlésről bebizonyítsák, hogy az érvénytelen, hogy így egy teljesen újat hívhassanak össze. Ahelyett a közgyűlés helyett, amelyet ők bonyolítottak le két évvel ezelőtt.

Homokszemek a gépezetben

A három bélmegyeri vadász pedig beavatkozóként van jelen a perben. Ez azt jelenti, hogy érvelhetnek, indítványozhatnak az eljárásban. Mivel a Gyulai Törvényszék semmisnek mondta ki azt a határozatot, amivel az ő vadásztársaságukat kizárták, elvileg ők most már vadászhatnának, de a valóságban hónapok óta nem sikerül nekik a jogerős ítéletnek érvényt szerezni. Most azért jelentkeztek be a perbe, hogy az egész közgyűlést ne érvénytelenítsék, mert az azt jelentené, hogy a Mészáros érdekeltségi kör, miután két év alatt megszerzett egy nagyobb területet, egy új közgyűlés összehívásával jogszerűen megszerzi a vadászterületet.

Mi történt a két év alatt?

Miután a három vadász a 2016. augusztusi közgyűlés után harminc napon belül megtámadta az ott meghozott határozatot, egy évvel később észbe kapott Mészárosék csapata is. Erről is írtunk már augusztusban: az idén áprilisban Ökoland-Fehérhát Kft. néven közös céget alapított Mészáros Lőrinc, és a Bélmegyeri Földtulajdonosok Vadásztársaságának elnöke, aki hátat fordított a három pernyertes vadásszal, és aki egyébként Bélmegyer polgármestere is. Így most ha beviszi a cégbe a társait a Mészárosékkal bizniszelő polgármester, akkor immár földhöz is juthatnak az eddig föld nélkül vadászni akaró Mészárosék, és egy esetlegesen újra összehívott közgyűlésen többséget szerezhetnek.

Közben beindították Mészárosék a jogi darálót is: a Bélmegyeri Vadászkastély vezetője még tavaly a Békés Megyei Kormányhivatal vadászati hatóságához fordult, hogy érvénytelenítse a közgyűlést, és hívja vissza annak közös képviselőjét is. Ezt a kérelmet a vadászati ágazatvezető még tavaly szeptemberben nyújtotta be, ám arról döntés jóval a hivatali határidőn túl, most szeptemberben született. A hatóságnál nem értek célt, ugyanis az a közgyűlés érvénytelenségét nem mondta ki. Így most marad a per.

Alperes és felperes is a beavatkozót támadja

„Öntsünk tiszta vizet a pohárba végre” – mondta ezt az alperes ügyvédje, akit a földtulajdonosi közösség közös képviselője megbízásából védi a Mészárosék vadásztársaságával kötött szerződést, de a bélmegyeri vadászok perében éppen azt próbálta alátámasztani, hogy minden szabályos volt azon a bizonyos közgyűlésen. Az ügyvéd azt is kifejtette, hogy szerinte a beavatkozók hangulatkeltéssel próbálkoznak a bíróságon. Ebben a véleményben osztozott a felperes védője is, aki szerint csak arra játszanak a beavatkozók, hogy az időt húzzák. Mind a felperes, mind az alperes szerint csak a keresetet kellene a bíróságnak górcső alá vennie, a többi az csak a színház része.

Mi ebben a szürreális?

Azon túl, hogy egy polgári perben is szokatlan, hogy az alperes és a felperes egy állásponton vannak, más különös körülmény is van. Például az, hogy a vadászati hatóság a három bélmegyeri vadász nyári pernyertessége után miért nem hagyja még jóvá jóvá a vadászati jogukat, amely pedig eszerint megilletné őket az állami földek előhaszonbérletével együtt. A vadászati hatóság azzal hárította el a három földtulajdonos vadászt, hogy nem tudják értelmezni a jogerős ítéletet a vadászati jog vonatkozásában, így annak bíróságon szerezzenek érvényt. Ezért a hétfői napon két per is indult a Békési Járásbíróságon. Az egyik az előbbiekben leírt, a Vadászkastély vadászati ágazatvezetője által indított per. A másik pedig az a per, amelyben a három vadásznak kell bizonyítania az előhaszonbérletre szóló jogukat, mert a jogerős ítéletet a hatóság nem tudta értelmezni.

Egyébként mindkettő pert elnapolta a Békési Járásbíróság bírója, aki mindkét perben eljár. A Mészáros-érdekeltségek egymás közti perét azzal napolta el a bíró, hogy az alperesnek bizonyítania kell, hogy objektív akadálya volt annak, hogy nem a jogszabályokban meghatározott harminc napon belül támadta meg a 2016. augusztusi közgyűlés érvényességét. Az elő-haszonbérleti joggal kapcsolatos pert is elnapolták, így hiába nyert jogerősen pert a három vadász, belátható időn belül nem fognak vadászni a saját földjeiken, de ha a perekben Mészárosék kerekednek felül, akkor soha nem is fognak.

A szürreális jogi eljárásoktól függetlenül az ifjabb Mészáros Lőrinc vadásztársasága viszont zavartalanul vadászhat tovább, őket a perek sokasága, úgy látszik, nem zavarhatja meg, azok miatt az ő jogosultságukat nem függeszti fel a hatóság. Az egyik perben "szemlélődőként", a másik perben a megítélt jogukért tovább harcoló vadászok védője azt is kilátásba helyezte, hogy a hivatalok határidőn túli ügyintézése miatt hivatali visszaélés miatt, a szóban forgó közgyűlésre szóló meghatalmazásokkal való játszadozás miatt akár okirat-hamisítás miatt tehetnek feljelentést.

Mindkét per decemberben folytatódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.