Vállalkozás MTI 2018. július. 18. 11:00

Azt ígérik, három éven belül már éttermekben rendelhető lesz a laborhús

Az egyre növekvő húsigényt nehéz kielégíteni, ezért is érvelnek a gyártók a laborban előállított hús mellett. Kérdés azonban, hogy az mennyiben hasonlít a valódi húsra, és képes-e ugyanazt az ízélményt nyújtani.

Három éven belül már éttermekben is felhasználják a mesterségesen, laboratóriumi körülmények között előállított húst – jelentette be kedden az a dán vállalat, amely öt éve a világ első olyan hamburgerét mutatta be, amelyhez a húst laboratóriumban hozták létre.

A Mosa Meat cégnek sikerült összegyűjtenie a fejlesztéshez 7,5 millió eurót. A két fő befektető a német M Ventures és a svájci központú európai húsfeldolgozó cég, a Bell Food Group volt.

A Mosa Meat 2021-től tervezi első termékei, főleg a burgerekhez való marhahús piacra dobását. Az ipari méretű termelés beindítását 2-3 évvel későbbre időzítik. Számításaik szerint akkor egy dollárba kerül majd egy átlagos hamburgerpogácsa.

Környezetvédők szerint a világ egyre növekvő húsigényét nem lehet fenntarthatóan kielégíteni, mivel a marha-, sertés- és baromfihús előállítása sokkal nagyobb forrásokat igényel, mint a növényi alapú fehérjéké. A marhák ráadásul nagy mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki, amely hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Az előállító szerint az a nagy kihívás, hogy lombikhús kinézetre, érzésre és ízre is hasonlítson a valódi húshoz.

A Mosa Meat a lombikeljáráshoz élő állatból vett kisebb sejtcsoportok mintáit használja. A sejteket laboratóriumban táplálják, hogy normális izomszövetté fejlődjenek. A vállalat állítása szerint egyetlen mintavétel sejtjeiből akár 80 ezer hamburgerhez való húst képes előállítani.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?