Gasztro MTI/hvg.hu 2013. augusztus. 05. 20:10

Fotók: így készült a mesterséges marhasús laborburger

Kisütötték a világ első adag laborhúsát. Laboratóriumban, mesterségesen előállított marhahúsból készítették azt a húspogácsát, amelyből egy londoni bemutatón készítettek hamburgert hétfőn.

A laborhúst Mark Post, a hollandiai Maastrichti Egyetem tanára fejlesztette ki.

Élő szarvasmarhából kivett izomőssejtet szaporított rostokká, majd szövetekké, így készült el a 250 000 euróba, vagyis átszámítva körülbelül 75 millió forintba kerülő hamburgeralapanyag, amelytől feltalálója azt reméli, hogy egy nap megoldhatja a Föld élelmezési problémáit.

A londoni bemutató közönsége a világon először kóstolhatta meg a laborburgert.

A nyers húspogácsa
MTI/EPA/PA/David Parry
Serpenyőben a 250 ezer eurós alapanyag
MTI/EPA/PA/David Parry
Megsült a húspogácsa
MTI/EPA/PA/David Parry
Mark Post, a mesterséges hús kifejlesztője
MTI/EPA/PA/David Parry
Elkészült a laborburger!
MTI/EPA/PA/David Parry
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?