Vállalkozás MTI / hvg.hu 2017. szeptember. 07. 10:57

Nincs minden rendben a sajtos chipsekkel

Tíz sajtos chips közül kettőnél volt magasabb a figyelmeztető szintnél az akrilamid értéke.

A számos élelmiszerben előforduló szerves szennyezőanyag szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőfokú hevítésekor keletkezik. A problémáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnal értesítette a felelős vállalkozókat, akik lépéseket tettek a gyártási folyamat javítása érdekében.

A közlemény szerint az akrilamid mellett vizsgálták a chipsek glutaminsav-, transzzsírsav-, zsír- és sótartalmát is.

Az egyik chipsnél magasabb zsírtartalmat mutattak ki a vizsgálatok a tápértéktáblázatban feltüntetett értéknél, ezért a hatóság figyelmeztette a vállalkozást, amely köteles felülvizsgálni termékét és annak jelölését.

Hat chipsnél jelölési hiányosságot is találtak a szakemberek.

A vizsgált termékeknél mért glutaminsav-tartalom, ami az ízek intenzitásában játszik szerepet, jóval a jogszabály által előírt határérték alatt van. A szakemberek a chipsek só és transzzsírsav-tartalmánál is mindent rendben találtak.

A Nébih listája szerint egyébként a legjobb sajtos chips a tíz tesztelt nassolnivaló közül a Lays terméke, amit a Pringles és a Chio sajtos chipsek követnek. A további helyezettek: a Fine Life, a Detki, a Reál, az Auchan Tuti tipp, a Foody és a CBA sajtos chipsek.

hvg360 Ligeti Nagy Tamás 2025. január. 05. 19:30

"Nem csak egy eszköz, hanem ügynök" – Harari elmagyarázza, miért veszélyesebb a mesterséges intelligencia az atombombánál is

Miután az ember lassan beletörődik a múlt megváltoztathatatlanságába, és a jelenben nem igazán érzi jól magát, úgy döntött: a jövőt megtartja magának. Yuval Noah Harari izraeli történész új okoskönyvében az információs hálózatok fejlődését vizsgálva arra jut, lehet, hogy az emberiség történetét Valaki Más írja.