Hogyan lehet üzletszerű pálinkafőzésbe fogni? Milyen speciális szabályok (bejelentési kötelezettségek) vonatkoznak a pálinkafőzésre, ha valaki üzletszerűen szeretne ezzel foglalkozni? A kérdésre az Adózóna válaszol.
Jövedéki termék kizárólag olyan adóraktárban állítható elő – ideértve a jövedéki termék palackozását, kis egységű kiszerelését is – amelynek működtetője e termék előállítására vonatkozó adóraktári engedéllyel rendelkezik. A pálinka jövedéki termék.
Az adóraktári engedélyre olyan személy jogosult például, aki könyvvezetési kötelezettségének a kettős könyvvezetés szabályai szerint tesz eleget. Nem lehet a vámhatóság felé meg nem fizetett vám- vagy adótartozása, társadalombiztosítási járulék tartozása, kivéve, ha arra részletfizetést vagy fizetési halasztást engedélyeztek, továbbá nem áll csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt. Az Adózóna tételesen felsorolja a többi szükséges feltételt is.
Alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezés a vámhatóság engedélyével állítható elő és értékesíthető, továbbá a magánfőző desztillálóberendezése kivételével a vámhatóság engedélyével birtokolható. Jövedéki termék előállítása kizárólag adóraktári engedély birtokában lehetséges, míg annak értékesítéséhez, amennyiben az nagykereskedelmi formában történik, jövedéki engedély szükséges.