Vállalkozás hvg.hu 2016. május. 24. 15:26

Na, most akkor ki főzhet pálinkát, mi kell az engedélyhez?

Hogyan lehet üzletszerű pálinkafőzésbe fogni? Milyen speciális szabályok (bejelentési kötelezettségek) vonatkoznak a pálinkafőzésre, ha valaki üzletszerűen szeretne ezzel foglalkozni? A kérdésre az Adózóna válaszol.

Jövedéki termék kizárólag olyan adóraktárban állítható elő – ideértve a jövedéki termék palackozását, kis egységű kiszerelését is – amelynek működtetője e termék előállítására vonatkozó adóraktári engedéllyel rendelkezik. A pálinka jövedéki termék.

Az adóraktári engedélyre olyan személy jogosult például, aki könyvvezetési kötelezettségének a kettős könyvvezetés szabályai szerint tesz eleget. Nem lehet a vámhatóság felé meg nem fizetett vám- vagy adótartozása, társadalombiztosítási járulék tartozása, kivéve, ha arra részletfizetést vagy fizetési halasztást engedélyeztek, továbbá nem áll csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt. Az Adózóna tételesen felsorolja a többi szükséges feltételt is.

Fazekas István

Alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezés a vámhatóság engedélyével állítható elő és értékesíthető, továbbá a magánfőző desztillálóberendezése kivételével a vámhatóság engedélyével birtokolható. Jövedéki termék előállítása kizárólag adóraktári engedély birtokában lehetséges, míg annak értékesítéséhez, amennyiben az nagykereskedelmi formában történik, jövedéki engedély szükséges.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.