Vállalkozás hvg.hu 2015. június. 15. 15:49

Megugrott a vendéglátósok bevétele a NAV-razziák után

A NAV rendszeres látogatásai után egyre több bevételről számolnak be a budapesti vendéglátóhelyek, volt, ahol az ellenőrzés után váratlanul kilencszeresére ugrott a bevallott forgalom.

Az elmúlt tíz hónapban a NAV összesen közel tízezer alkalommal vizsgálta a belvárosi vendéglátóhelyeket és az esetek mintegy harmadában talált valamilyen szabálytalanságot. A feltárt jogsértések miatt mintegy 270 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki és – jellemzően 12 nyitva tartási napra – 29 üzletet zártak be. A napi.hu-n közzétett statisztikából azonban az is jól látszik, hogy az akció elejétől kezdve folyamatosan emelkedett a forgalmat jelentő vendéglátóhelyek száma, amely mára megközelítette az 1600-at.

Az ellenőrzéseknek köszönhetően a forgalmi adatok is szépen növekedtek: amíg az érintett vállalkozások korábban 250-300 millió forint közötti napi forgalmat jelentettek be, addig májusban ez már elérte a 400 millió forint is. A bevételi adatok a NAV szerint átlagosan több mint 21 százalékkal nőttek, de volt, ahol ennél sokkal figyelemre méltóbb volt a növekedés. „Amennyiben egy pesti romkocsmában, ahol este egy gombostűt nem lehet leejteni, mindössze 140 ezer forintos forgalmat regisztrálnak a nap végén, akkor az minimum gyanús” – mondta a napi.hu-nak Németh Gabriella, a NAV szakmai tanácsadója, akit az eredmények igazoltak: volt olyan hely, amelynek az ellenőrzés előtti 200 ezer forintos napi átlagforgalma a revizorok látogatása után a kilencszeresére nőtt.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.