Vállalkozás hvg.hu 2015. február. 23. 11:12

Olyan génmanipulált alma jöhet a piacokra, ami nem barnul

Egy kis gyümölcstermesztő cég olyan génmanipulált almát állított elő, amely megsérülésekor vagy fogyasztásakor nem barnul meg, ha például hosszabb ideig az asztalon marad. Az Egyesült Államok zöld utat adott a termék forgalmazásának.

Elfogadta a közelmúltban az USA Földművelésügyi Minisztériuma azt a kérelmet, amelyet az Arctic Granny Smith és Arctic Golden névre keresztelt, nem barnuló almák termesztésére és értékesítésére nyújtott be a kanadai Okanagan Speciality Fruits (OFS) nevű cég. A vállalat olyan új terméket fejlesztett ki, amely az elfogyasztása során nem barnul meg úgy, mint a hagyományos almafajták. Az új termék leghamarabb 2017-ben kerülhet az amerikai boltok polcaira – írja az agrarszektor.hu.

Az OFS 1996-os alapítása óta küzd a biotechnológia és a modern mezőgazdaság fúziójáért, aminek eredményei úgy tűnik, néhány év múlva megjelennek az amerikai élelmiszerboltok polcain. Több környezetvédelmi szervezet kérte az engedély megsemmisítését, illetve az élelmiszer-ipari szereplők elhatárolódását a szóban forgó almák terjesztésétől, de a minisztérium hivatalos álláspontja szerint e fajták nem jelentenek kockázatot.

De miért nem barnul?

Az alma barnulását a polifenol-oxidáz (PPO) nevű enzim okozza. Ha a gyümölcshús sérül – kettévágjuk, beleharapunk –, ez az enzim védekezik a repedéseken, sérüléseken át bejutó kórokozók ellen úgy, hogy lebontja a roncsolódás környékén elhelyezkedő polifenolokat. Ez látványos barnulással jár. A cég kutatói ennek kiküszöbölésére, a genetikai kód megváltoztatása nélkül, egy adott génszakaszt cserélnek ki. Az eljárás csökkenti a PPO enzim szintjét, így nem következik be a barnulás. Magyarországon továbbra is zérótolerancia van érvényben a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szemben, mivel a hivatalos vélemények szerint humánegészégügyi és egyéb hatásuk nem tisztázott.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!