Vállalkozás hvg.hu 2014. június. 23. 12:19

Így írjon olyan üzleti tervet, amire ugranak a befektetők!

A vállalatokat angyal és seed fázisában nem kellene komplikált üzleti modellekkel megzavarni, de képesnek kell lenniük tisztán megmutatni, hogy mennyi tőkét és miért akarnak bevonni, hogy támadják a nagy piacokat, ideális esetben a multimilliárd dolláros piacokat – vélekedik egy startup guru.

Állandó alapkérdés az induló és már elindult, de nagyon kezdeti stádiumban lévő vállalkozás(kezdemények) számára, hogy miként készítsenek a befektetők számára (is) vonzó üzleti tervet? A z ehhez való hozzáállást jól mutatja, hogy a pénzügyi előrejelzések iránti érdeklődésre a "Miért kellene üzleti tervet készítenem a tőkebevonási prezentációmhoz? Lehetetlen megjósolni, hogy milyen számokat fogok elérni az elkövetkező négy évben", vagy az "Én egy konzervatív modell építettem, amely 1 millió dolláros bevételt mutat a következő 4 évben, mert nem akarok hülyének látszani" és az "500 millió bevételt akarok mutatni négy éven belül, mert azt hallottam, hogy a befektetők szeretik a nagy számokat" válaszokat lehet kapni a vállalkozóktól.

A "miért?"-nél sokkal fontosabb megérteni, mikor várnak el üzleti modellt a befektetők – idézi a DigitalHungary Andrej Kiskát, a Credo Ventures partnerét. A befektetők megértik, hogy a vállalkozó nehezen, vagy nem tud felépíteni pontos modellt a következő négy évre. A modell számukra egy eszköz, amely megmutatja hogy miként gondolkozik a piacodról, mennyire jól ismeri azt és mik a feltételezéseid. Ezzel egyidejűleg tesztelik a hozzáállást és személyiséget. A leggyakoribb ok arra, hogy miért is nem építenek modellt, hogy az túl bonyolult, vagy csak nincs érzéke hozzá.

További részleteket itt lehet olvasni.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.