2008. március. 20. 18:35 MTI Utolsó frissítés: 2008. március. 20. 18:10 Karrier

Kétszázezerrel nőhet a foglakoztatottak száma 2015-ig

Kétszázezerrel nőhet a foglalkoztatottak száma 2015-ig - állapítja meg az Európai Unió és a GKI Zrt. tanulmánya.

Az összefoglaló tanulmány szerint ebből a 200 ezres létszámnövekedésből a nagyobb, 125 ezres rész a 2011-2015 közötti időszakra esik.

A kutatók szerint a 2005-2010 közötti években 1,8 százalékot érhet el a foglalkoztatotti létszám gyarapodása, ez éves átlagban 0,4 százalékot jelent, 2011-2015 között viszont már 3,2 százalékot javulhat a foglalkoztatotti létszám, éves átlagban 0,6 százalékot.

Az ágazati összefüggésekről az összefoglaló megállapítja, hogy az időszak egészében a gazdasági és szabadidős szolgáltatások, valamint az építőipari területek növelhetik leginkább létszámukat.A legfontosabb foglalkoztató az időszak elején és végén egyaránt a kereskedelem, a javító szolgáltatás, a vendéglátás illetve a szálláshely szolgáltatás lesz. A közigazgatás, társadalombiztosítás viszont a második helyről a harmadikra kerül, a gazdasági szolgáltatás viszont a harmadik helyről a második helyre lép elő.

Az időszak egészében leginkább a közigazgatásban, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban várható létszámleépítés. A feldolgozóipar ágazatai közül az iroda- és számítógép, villamosgép-gyártás, műszeripar, híradástechnikai ipar kivételével csökken majd a létszám konjunkturális okokból és a technikai-műszaki fejlődés révén.

Egy másik, az ECOSTAT-ban készített kutatási összefoglaló szerint a megkérdezett cégek közül szinte valamennyi nyilatkozott a hosszabb távú foglalkoztatási prognózisáról.

A megkérdezett vállalkozások 8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem tudja, miként változik dolgozóinak létszáma 2015-ig. A válaszolók 25 százaléka nem számít változásra, körülbelül a jelenlegi létszámmal kíván tevékenykedni. A megkérdezettek 33 százaléka létszámot növel. Ugyancsak 33 százalék véleménye, hogy ilyen időtávban leépítésre kényszerül. A megkérdezettek 2,5 százaléka cége csődhelyzetét sem tartotta lehetetlennek.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.