Itthon hvg.hu 2021. március. 10. 14:34

Szándékosan kapcsolhatta le valaki egy tehervonat utolsó kocsiját, hogy balesetet okozzon

Csak a szerencsén múlt, hogy nem történt baleset Rákospalota-Újpest állomásnál.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a MÁV is megerősítette a Telex értesülését: közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja miatt indított a rendőrség nyomozást, a vasúttársaság pedig belső vizsgálatot. A portál úgy tudja, hogy szándékosan próbált valaki balesetet okozni.

Vasúti forrásokra hivatkozva azt írják: február 20-án Rákospalota-Újpest állomásnál valaki szakszerűen lekapcsolta egy ott várakozó tehervonat utolsó kocsiját. A lekapcsolás után a végjelzés-tárcsákat is leszedte, és átrakta az utolsó előtti kocsira, hogy az állomásfőnök mindent rendben találjon, majd mechanikusan befékezte a lekapcsolt vagont. Mindehhez nemcsak azt kellett tudnia, hogyan kell úgy lekapcsolni a kocsit, hogy a mozdonyvezető ne vegye észre, hanem a saját biztonsága miatt azt is, hogy a szerelvény legalább öt percen át egy helyben áll.

A MÁV azt tette mindehhez hozzá: a következő tehervonat vezetője időben észrevette a kocsit, így nagyjából 40 méterre tőle meg tudott még állni. A Telex úgy tudja, a másik vonat vezetőjét a szerencse is nagyban segítette: míg máskor 80-as tempóval lehet ott haladni, ezúttal 40-es sebességkorlátozást kapott, így még időben megállhatott, amikor látta, hogy baj van.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról