Itthon HVG 2021. február. 10. 12:18

A fővárosi fideszeseknél is utolsó a sorban a kínai vakcina

Hiába mondja Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ő a Sinopharm vakcinával oltatná magát, nem minden választója követi a példáját.

A Medián és a 21 Kutatóközpont által január végén készített 1000 fős fővárosi felmérés szerint a budapestiek körében az országos átlagnál valamivel nagyobb az oltási hajlandóság - írja e heti számában a HVG.

A 18 évesnél idősebbek fele beoltatná magát, 37 százalékuk bizonytalan, de hajlik az oltásra, és csak 13 százalék mondja, hogy semmiképpen nem kér a vakcinából. (Összehasonlításképp: a KSH január végi felmérése szerint a biztosan és talán oltatók aránya országosan a népességen belül 67 százalék - a szerk.)

Az oltással kapcsolatos tájékoztató kampányt indító Budapest Brandmegbízásából készített kutatás szerint a legnagyobb különbségek az életkori csoportok között vannak: a 30 év alattiak 34 százalékával szemben a 65 éves és idősebb korosztály 69 százaléka biztos benne, hogy beoltatja magát.

Végzettség alapján is nagy a különbség, ahogyan a párthovatartozásban is, azonban az igazi törésvonal ezúttal nem a kormányoldal és az ellenzék között húzódik. A legkevésbé oltáspártiak a pártelkötelezettség nélküli, illetve a hagyományos pártokkal, a politikai elittel általában szemben álló szavazók, a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk hívei.

A különböző oltóanyagok iránti nyitottságban viszont nagy különbségek vannak. Az oltástól el nem zárkózók leginkább az európai és/vagy amerikai vakcinát választanák.

Ugyanezt szavazótáborra lebontva azt látni, hogy a kormánypárti választók 79 százaléka is a nyugati vakcinát választaná elsősorban, 66 százalék az oroszt, illetve 45 százalék a kínait is elfogadná.

Az ellenzéki közös listára szavazók 90 százaléka választaná a nyugatit, 29 százalék az oroszt, 13 a kínait.

A pártnélküli vagy egyéb pártra szavazók 83 százaléka kérné a nyugati vakcinát, 40 az oroszt és 28 a kínait.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?