Itthon hvg.hu 2021. február. 02. 14:15

Operatív törzs: Az egészségügyi dolgozók 93 százalékát beoltották, indul a program harmadik szakasza

Indul az oltások harmadik szakasza, a legidősebbek fogják megkapni az oltóanyagot csütörtöktől. A járványügyi adatok kedvezően alakulnak, de a szennyvízminták vizsgálata a fertőzések számának várható emelkedését mutatja.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

György István államtitkárnak, az oltási munkacsoport vezetőjének a beszámolójával indult az operatív törzs keddi tájékoztatója, aki arról beszélt, hogy lezárták az oltási program első két csoportjának beoltását. Az egészségügyi dolgozók 93 százaléka kapta meg a koronavírus-fertőzés elleni védőoltást. Aki ezután szeretné felvenni a vakcinát, továbbra is megteheti.

A második célcsoport oltásán is túl vagyunk – mondta György István, az idősotthonokban január 7-től 1875 helyen jártak az oltócsapatok. Ismertetése szerint 64 helyen kellett elhalasztani a vakcinák beadását koronavírus-fertőzés miatt, de ezt pótolni fogják. Összesen 82 ezer dolgozót és gondozottat oltottak be.

Az államtitkár bejelentette, hogy az oltási program új szakasza csütörtökön indul, most a legidősebbek következnek. György szerint a háziorvosok már valószínűleg értesítették is az érintetteket. Azt is elmondta, hogy sajnos kevesebb vakcina érkezett vasárnap, mint amennyit vártak, így az oltási akciót újra kellett tervezni. A háziorvosok már pénteken megkapták azokat a listákat, amelyek alapján az 5400 praxisban 6-6 főt kell kiválasztaniuk; nekik a Pfizer vakcináját fogják beadni. Összesen így 30 ezer idős embert fognak tudni beoltani. Vasárnap érkezett 10 800 darab Moderna-vakcina, azzal még nagyjából 10 ezer embert oltanak majd be.

Gál Kristóf az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője beszélt az elmúlt 24 óra intézkedéseiről: a maszkviselési előírások megsértése miatt 213 emberrel szemben intézkedtek, 383 személlyel szemben, pedig a kijárási korlátozások be nem tartása miatt. Érdekesség, hogy üzletekben, vendéglátó- és szálláshelyeken nem volt szükség rendőri intézkedésekre hétfőn.

Müller Cecília országos tiszti főorvos szokás szerint ismertette a járványügyi adatokat, amelyekről azt mondta: kedvezően alakulnak. Az elmúlt 24 órában mindössze 578 új fertőzöttet diagnosztizáltak, az aktív esetszám 4043-mal csökkent, 87 829-re. Kórházban 3729 beteget kezelnek, az előző napinál 39-cel többet. Közülük lélegeztetőgépen 272-en vannak.

Müller ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a szennyvízből továbbra is ki tudják mutatni a koronavírus örökítőanyagát, sőt, ismételten emelkedés indult el országos szinten. Két nagyvárost kiemelt – Debrecent és Nyíregyházát –, ahol emelkedett szintű a koncentráció.

Két nagyvárosban megint egyre több fertőzésre figyelmeztet a szennyvíz

Debrecenben és Nyíregyházán emelkedett a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

A járvány 78 újabb halálos áldozatáról is beszámolt Müller, akik között volt két fiatal is, ők 38 évesen hunytak el. A legidősebb 96 éves volt.

Müller arról is beszámolt, hogy a Szputnyik V vakcinából 40 ezer darab érkezett kedden. Ez a mennyiség a két dózis miatt 20 ezer embernek elegendő.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról