Itthon hvg.hu 2021. január. 17. 13:54

Erősödik a politikai vita a kínai vakcina miatt

Kásler Miklós szerint a koronavírus elleni vakcina nem pártpolitikai kérdés, a DK szerint csak olyan vakcinával kellene oltani az időseket, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagy.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A koronavírus elleni vakcina nem pártpolitikai kérdés - írta Facebook-oldalán Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Kásler szerint csak tömeges oltással lehet megfékezni a világjárványt, ezt ássa alá a különböző vakcinák körüli "felelőtlen hangulatkeltés."

A közszereplők és politikusok részéről ezeknek a szólamoknak a hangoztatása nem csupán meghökkentő, hanem veszélyes is.

Azt írta, orvos-miniszterként elítéli a félelemkeltést - akár üzleti, akár politikai érdekből történik ez -, a tények relativizálását és a bizalmatlanságot eredményező sejtetéseket.

Több mint 100 ezer embert oltottak már be itthon, azonban a Pfizer és a Moderna vakcinájának uniós beszerzése lassú, ezért a kormány többféle oltóanyag beszerzéséről tárgyal.

Kásler közölte,

ezek a vakcinák viszont csak azt követően lesznek elérhetőek a magyar emberek számára, miután a szakhatóságok megadják a szükséges engedélyeket, amelyek igazolják biztonságosságukat és hatásosságukat.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet munkatársai Kínában vizsgálják a Sinopharm vakcináját, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterlenök pénteken azt mondta, reméli, napokon belül megkapja itthon az engedélyt, így felpörgethetnék az oltást. Orbán következőként a 60 év feletti krónikus betegeket említette, azonban Kínában a 18-59 közötti korosztályt oltják a Sinopharm készítményével, a hírek szerint az idősebbekre vonatkozó klinikai vizsgálati eredmények egyelőre nincsenek meg.

Közben Gyurcsány Ferenc DK elnök a Facebook-posztjában arra biztatott, mindenki oltassa be magát, de jól teszik, ha csak az EU-ban engedélyezett vakcinát kérik. Ennél a DK erősebben fogalmazott a közleményében: azt követelték, a hatvan év felettieket is csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltsák. Ők azzal érveltek, hogy annak magasabb a hatékonysága.

A Párbeszéd politikusa, Jávor Benedek volt EP-képviselő azt mondta, egy minden lehetséges kockázatra kiterjedő alapos engedélyeztetés nélkül hazárdjáték a koronavírus elleni kínai vakcina tömeges magyarországi alkalmazása.

Magyarországnak lehetősége van arra, hogy egy úgynevezett veszélyhelyzeti engedélyeztetéssel az európai gyógszerügynökségtől függetlenül zöld utat adjon a kínai vakcinának, erre azonban szerinte nem szabad sort keríteni mindaddig, amíg meg nem válaszolnak minden bizonytalanságot a kínai oltóanyaggal kapcsolatban.

Hangsúlyozta, a kínai vakcina rendkívül régi technológiát használ, amelynek során elölt kórokozókat juttatnak az emberi szervezetbe, ez az eljárás pedig súlyos egészségügyi kockázatokat hordoz.

Jávor Benedek szerint emellett arra is választ kell kapni, hogy a vakcinát gyártó kínai cég vezetői miért távoztak a közelmúltban, továbbá a társaság miért nem kér uniós engedélyeztetési eljárást, és miért nem nyilvánosak a készítmény tömeges tesztelésre vonatkozó adatai.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.